(opdateret klokken15.00)
Naturhistorisk Museum, Aarhus og Institut for Bioscience-Kalø, Aarhus Universitet har netop frigivet det seneste kort over ulves forekomst i Danmark fra 2012 til 2014. Kortet viser de sikre fund, hvilket vil sige resultater af DNA-analyser foretaget af seniorforsker Liselotte Wesley Andersen, samt dokumentation fra fotos fra blandt andet vildtkameraer.
Det fører nu til, at landmænd kan få økonomisk hjælp, hvis de bor i et område, hvor det er dokumenteret, at ulven lever.
- Hvis man bor i et område, hvor ulven hærger, kan man som første trin få tilskud til at skræmme ulven væk, siger miljøminister Kirsten Brosbøll til DR.
- Næste trin er, at man kan få tilskud til ulvesikre hegn, forsikrer hun.
Hvis ulven alligevel sætter tænderne i et husdyr, så kan man også få erstatning for tab, hvis det kan bevises, at det er ulven, der har været på spil. I så fald skal man henvende sig til Naturstyrelsen.
Set mange steder
Ulvekortet viser, at ulvene i Danmark i hovedtræk er dokumenteret i fem områder: Sønderjylland, det vestligste Jylland, området syd for Herning-Silkeborg, området mellem Holstebro og Herning samt Thy. Desuden er der spredt dokumentation fra Østjylland. Visuelle observationer af ulve er ikke medtaget på kortet, men ulve er med god sandsynlighed observeret mange andre steder i Jylland.
Fakta om ulve
Der findes ulvelignende hunde, som er næsten umulige at kende fra ulven. Derfor blev den danske ulv også først identificeret endeligt med moderne DNA-metoder. Ud fra udseendet alene kunne man ganske enkelt ikke med sikkerhed afgøre, hvorvidt det var en ægte ulv.
I felten er der dog en række kendetegn, der peger på ulv: Ulven virker langbenet, hænger normalt med halen, den har en tydelig halskrave, klart markerede hvide tegninger i hovedet og er som udgangspunkt væsentligt større end for eksempel schäferhunde.
Når den går, foregår det i pasgang, og fodsporene er kæmpestore - ofte mere end 10 centimeter i længde - og som regel med tydeligt afsatte klomærker.
Kropsvægt: 40-50 kg, undtagelsesvist helt op til 75 kg.
Kropslængde: op til 140 cm + hale 50 cm
Skulderhøjde: op til 80 cm
Føde: Nærmest altædende, bare det er kød. Rådyr, krondyr, vildsvin og harer er de vigtigste byttedyr. Jager primært om natten. Har behov for 1½ kg kød om dagen for at overleve - 3-4 kg kød om dagen for at kunne yngle
Yngletid: Parring foregår i vintermånederne. Hunnen er drægtig i ca. 2 måneder. Kuld normalt på 4-6 hvalpe.
(Kilde: Naturhistorisk Museum)