Abonnementsartikel

For mennesker er julen og nytåret nogle af årets højdepunkter, men for vores firbenede venner er sagen en ganske anden. Hunde og katte oplever den travle juletid som en uvelkommen forandring i den daglige rytme, og nytårets voldsomme brag og skarpe lysglimt er for de fleste en meget skræmmende oplevelse.

Ifølge Karina Baltzer, veterinærsygeplejerske med speciale i hunde- og katteadfærd, er det nødvendigt, at vi i god tid inden 1. december forbereder kæledyrene på julen og nytåret.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er vigtigt at forberede sin hund eller kat på de oplevelser, den kan komme ud for i julemåneden. Man kan for eksempel vænne dyrene til andre menneskers selskab, så de ikke bliver stressede over julens mange gæster, og man kan afspille fyrværkerilyde eller vise filmklip af fyrværkeri, så de ikke oplever nytåret som noget overraskende og traumatiserende. Og gerne mange gange. På den måde øger man dyrenes tryghedsfølelse i juletiden, fortæller veterinærsygeplejersken, der selv har både hund og kat.

Følelse af tryghed

Karina Baltzer forklarer, at det kan sætte sig dybt i den enkelte hund eller kat, hvis dyret flere gange bliver slemt overrasket af nytårets høje brag.

Dyrene kan opbygge en frygt for tordenvejr og andre høje lyde, og det er vigtigt at hjælpe dem igennem nytåret, så de ikke får varige mén. Derfor mener hun, at det er en god idé at benytte de kunstige feromoner Adaptil og Feliway til henholdsvis hunde og katte.

- Feromonerne er en efterligning af hundenes og kattenes egne tryghedssignalstoffer, som øger dyrenes tryghedsfølelse, siger Karina Baltzer og tilføjer, at det er særligt vigtigt at benytte feromonerne i forbindelse med et kæledyrs første nytår, så den festlige aften ikke udvikler sig til en traumatiserende oplevelse.

- Hvalpe og killinger er meget modtagelige for nye indtryk, og derfor er det vigtigt at minimere dyrenes nytårsangst fra start.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kæledyrets behov

Når julemåneden er i gang, er det ifølge Karina Baltzer vigtigt at fastholde flest mulige af kæledyrets rutiner, så det ikke bliver unødigt stresset. Hvis man kan se, at dyret alligevel ændrer adfærd - hvis hunden eller katten gemmer sig væk, eller hvis hunden bliver mere højlydt end sædvanligvis - så er det vigtigt at imødekomme de behov, dyret har.

- Man bør give katten fred og ikke kæle med den, medmindre den selv opsøger det. Man kan give katten ro ved at bygge en hule eller lade den kravle ind bagerst i klædeskabet, så den kan være alene. Det er også en god idé at lade den gøre det nytårsaften, så den kan være i fred for støjen og uroen. I hundenes tilfælde er det vigtigt at give dem tryghed igennem vores nærvær. Hvis de gerne vil være tæt på os, skal de have lov til det. Men det er samtidig vigtigt ikke at bekræfte dyrene i, at der er noget at være bange for. Man skal bare sidde neutralt og nusse dem stille og roligt, siger Karina Baltzer.