Når efterlønnen eller pensionisttilværelsen trænger sig på, bruger mange den tredje alder til at spille golf. To af dem, der lægger græs til denne tilværelse, er Grethe og Ole Nørskov, og selv om de for længst har passeret pensionsalderen, har de absolut ikke tænkt sig at holde op med at drive golfbanen.
De åbnede i 1993 den første 18-hullers Pay and Play-bane i Danmark på deres bedrift ved Nibe, og arbejdet med at holde Djørup Golfbane i orden og møde deres golfspillende kunder fylder deres liv med gode oplevelser.
- Nej, jeg tror jeg ville dø, hvis jeg ikke skulle fortsætte med golfbanen, siger en smilende og rank Ole Nørskov, der trods sine 83 år virker adræt som en væsentlig yngre mand. Den samme ungdommelighed præger hans hustru gennem 54 år, den 77-årige Grethe.
Eventyrligt liv
Måske skyldes en del af ungdommeligheden ægteparrets eventyrlige liv, hvor Ole Nørskov som ung udvandrede og bosatte sig i USA lige efter 2. Verdenskrig.
- Jeg var nødt til at tage det arbejde derovre, jeg kunne få. Det var tit det ringeste, men sådan er det mange gange for emigranter, fortæller han. Uddannelse har han ikke meget af, og skolepapirerne fra realskolen i Viborg var ikke de bedste:
- Det var nok den ringeste realeksamen i hele Danmark, men jeg har da klaret mig alligevel, og vi har haft et godt liv med familie og gode venner, fortsætter han.
Ved et Danmarksbesøg i 1959 forelskede han sig i en bankdame fra barndommens by, og sammen drog Grethe og Ole Nørskov tilbage til Guds eget land, hvor de året efter blev gift i Solvang, Californien.
- Vi var meget glade for at være der, og vores to piger blev født, mens vi boede i Hollywood, fortæller Grethe Nørskov.
Upopulær amerikaner
Men familien i Danmark savnede slægtningene i USA og pressede på, for at de skulle komme hjem.
- Vi vendte tilbage i 1967, hvor Grethe fik job i Handelsbanken i Aalborg, men det var ikke let for mig at få arbejde. Især ikke, når man som jeg talte dansk med amerikansk accent efter 15 år i USA og havde amerikansk statsborgerskab. Vietnam-krigen havde gjort USA og amerikanere upopulære her til lands, siger Ole Nørskov, hvis sprog i dag er uden skygge af accent.
Efter nogle år, hvor Ole Nørskov havde forskellige jobs, købte ægteparret en gård ud til Halkær bredning ved Nibe på cirka 24 hektar med en sortbroget besætning.
- I slutningen af 1960'erne gik det vældig godt herhjemme, men bonde ville man ikke være, så der var masser af gårde til salg, husker Ole Nørskov.
Køer og grise kunne nogenlunde forrente gårdens købspris på 237.000 kroner, men Grethe Nørskov beholdt dog sit job i banken i Aalborg.
Vild med golf
I 1971 fik ægteparret en søn, og mens han voksede op, bredte golfsporten sig. Ole Nørskov havde spillet golf i USA og begyndte at spille golf med sin søn. Sønnen var meget glad for spillet og blev da også senere uddannet golftræner.
- Efter at jeg var gået på pension, blev gården indrettet til golfbane, da vi ikke ønskede at fortsætte med landbrug længere, fortæller Ole Nørskov og tilføjer:
- Det var Danmarks første 18-hullers Pay and Play-bane, og det slog hurtigt an. De første år var der stor interesse for at prøve golfspillet, og vi havde mange kunder.
Arbejdsfordelingen på golfbanen ligger fast. Grethe passer greens, og Ole slår græsset på fairways. En lille blomst titter frem her og der på golfbanen, men den får lov til at stå, for sprøjtemidler er bandlyst på ejendommen. Til gengæld bliver græsset aldrig ret langt, for Ole og Grethe Nørskov er hurtigt ude med slåmaskinerne, når vejret tillader det.
- Der er efterhånden flere golfbaner, hvor der ikke bruges sprøjtemidler - selv der, hvor de professionelle spiller. Men de kan jo også ramme en golfbold med millimeters nøjagtighed, og så betyder en lille blomst jo ikke noget. Desuden pynter blomster da også, mener Ole Nørskov.
Ny traktor
En ny traktor til slåmaskinen har længe stået højt på hans ønskeliste, men udvalget af mindre traktorer er stort, så beslutningen har været svær.
- Men så læste jeg om Branson-traktoren i Fritidsmarkedet og tog kontakt med Torben Nielsen fra DAG-maskiner, som importerer de her traktorer, siger han.
En handel blev indgået, og en skinnende ny, firehjulstrukket Branson 5825C blev for nylig leveret til Djørup Golfbane. Den har en firecylindret turbodiesel på 55 hestekræfter med katalysator og en kabine med klimaanlæg. Ifølge Torben Nielsen har traktoren et styreudslag på hele 60 grader og er dermed den traktor med den mindste venderadius på markedet.