Abonnementsartikel

Slåenbær er normalt meget beske, men frostvejr sætter gang i dannelsen af sukkerstoffer, så bærrene - og dermed snapsen - får en fin, sødlig smag. Derfor skal bærrene plukkes efter nogle nætter med frost.

Man kan også høste slåen, inden frosten sætter ind for at undgå, at fuglene tager bærrene. Efter plukning skal bærrene bare smides i fryseren. Det giver samme virkning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge havenyt.dk er det enkelt at lave sin egen slåensnaps, og det kan lige nås, så snapsen er klar til julefrokostbordet.

Hæld en flaske vodka over et stort glas, som er halvt fyldt op med slåenbær.

Sæt låg på, og lad blandingen trække i 8-14 dage. Smag undervejs. Hvis den trækker for længe, risikerer man, at smagen bliver lidt bitter.

Filtrer væsken i et kaffefilter, og lad den hvile i to uger. Snapsen får en flot rød farve, og den kan drikkes med det samme.

Slåen er godt for dyreliv

Slåen blomstrer i april/maj, og busken kan holde til en kraftig beskæring. Den er god at plante, hvis man gerne vil have et tæt krat, og det er godt for fugle- og dyreliv. Et slåenkrat er nemlig ideelt at bygge rede i og yder god beskyttelse, fordi det er umuligt at trænge igennem for større dyr. Men slåen kan brede sig stærkt og ukontrolleret ved rodskud, så derfor bør kan tænke sig godt om, hvor planterne placeres.