Abonnementsartikel

Blec Multivator er navnet på britisk maskine, der køres af specialarbejder Erik Miller hos Kerteminde kommune. Maskinen kan lufte, topdresse og så i en og samme arbejdsgang.

- Da vi lavede den første test med maskinen, kunne vi en måned senere se en helt markant forskel på, hvor vi havde kørt og hvor vi ikke havde kørt. Det siger næsten sig selv, at en fodboldbane får det bedre, når den bliver luftet og topdresset, siger Erik Miller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Kerteminde er det den mellemste af tre modeller, Erik Miller kører med. MV180, hvor tallet fortæller om en arbejdsbredde på 180 centimeter. Tilsvarende findes der en model MV150 på halvanden meter og den store MV210, som arbejder i en bredde på 210 centimeter.

Foruden de mange funktioner samlet i én maskine, er der også lidt af en genbrugsstation i Blec Multivator. Når den dekomprimerer og samtidig topdresser, er det nemlig med genanvendelse af den jord, som maskinen har løsnet.

- Maskinen laver selv en topdressing ved at genbruge jorden. Altså uden at tilføre nyt materiale. Det ligger der også en besparelse i, forklarer Erik Miller.

Med eller uden såkasse

Multivator leveres med eller uden så-kasse til frø. Kerteminde Kommune har valgt at få den med så-kasse, og det ser Erik Miller som en klar fordel.

- Foruden at lufte jorden og topdresse, kan jeg efterså på slidte arealer. Maskinens rive arbejder let i overfladen og sørger for at arbejde græsfrøene ned, og Multivatoren er så tillige udstyret med en kost, der jævner jorden ud efter luftning og eventuel såning. Det mest imponerende er måske, at det hele arbejder sammen, uden at jeg skal koncentrere mig om andet, end at køre traktoren, siger Erik Miller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når Blec Multivator kører hen over et areal og løsner jorden, sker det med knive med svejsninger på siderne.

- Knivene kører ned i jorden, og svejsningerne bevirker, at de ikke bare skærer en rille, men også arbejder i jorden. De tager simpelthen jord med op. Men ikke eventuelle sten. De skubbes bare til side nede i jorden. Jeg kan indstille knivene til at arbejde fra fem til ti centimeters dybde, og jeg kan også justere, hvor meget jord, jeg vil have med op, fortæller Erik Møller.

Kost som kontravægt

Multivatoren har en egenvægt på 765 kg, og i det daglige lader Erik Miller sin fejemaskine hænge i kompakttraktorens front som kontravægt.

- Hvorfor købe og montere en kontravægt, når jeg bare kan lade kosten sidde? Blec Multivatoren kører på traktorens PTO, men har egen hydraulik til sprederen. Hele maskinen glider en over græsset på meder nærmest som en kælk.

De britiske Blec-produkter importres og forhandles af Special Maskiner A/S i Rudkøbing.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er en stigende efterspørgsel på grej til at dekomprimere og samtidig topdresse ved at genanvende materialet. Det opfylder Blec Multivator til fulde med de specielle knive, der spalter og løfter jorden op. Afstanden mellem knivene er 10 centimeter. Som standard er de enkelte knive otte millimeter brede, men der er også mulighed for at montere 10 millimeter knive, fortæller direktør Lennart Ahlefeldt Laurvig hos Special Maskiner A/S.