Abonnementsartikel

Timan havde en begivenhedsrig optakt til seneste Agromek i 2012. Få dage før messen fandt sted, overtog det vestjyske firma konkursboet efter VPM Maskiner, der havde redskabsbæreren VPM 3400 som sit flagskib. I hast kom maskinen med på Timans stand på messen, hvor nyheden blev præsenteret.

Helt så dramatisk bliver det ikke i år, men Timan har dog en nyhed med til messen. En nyhed som Agromeks jury har tildelt en enkelt nyhedsstjerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nyheden udgøres af den fjernstyrede buskrydder og skrænteklipper RC-1000. Kendere af Timans maskinprogram kender i forvejen RC-750, men den har nu fået en storebror.

Eksport trækker

- RC-1000 er en fuldhydraulisk maskine, som klipper en meter i bredden. Klippebordet sidder på den trækkende enhed med hurtigskifte, så klipperen hurtigt kan hægtes af og et andet redskab kan monteres. Vi vil udvikle flere redskaber til RC-1000 såsom stubfræser, rotorklipper og en kost, siger Birger Pedersen, direktør og salgschef i Timan.

- Maskinen er reelt en lille redskabsbærer, som kan arbejde på skråninger op til 50 grader, tilføjer han.

Nyheden er i skrivende stund kun produceret i seks eksemplarer, hvor de tre har fundet nye ejere. Èn til en dansk anlægsgartner, en til Østrig og en til Schweiz.

- Når vi kommer to år frem, tror jeg 70 procent af vores produktion vil gå til eksportmarkeder, og for RC-1000 vil andelen være endnu større, mener Birger Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Behov for mere

At den nye maskine er blevet udviklet, sker på baggrund af noget så simpelt som kundebehov. RC-750 har været på banen i seks år, men den er en lille maskine på markedet, konstaterer direktøren.

- Der har været et behov for en maskine, som kraftmæssigt kunne mere og til flere forskellige funktioner. Eksempelvis med en stubfræser. Problemet med stubbe på en skråning er, at en stubfræser ikke kan komme derop og arbejde. Det kan RC-1000, og kan man på den måde få flere timer på maskinen, er det med til at retfærdiggøre investeringen, siger Birger Pedersen.

RC-1000 er blevet udviklet gennem de sidste halvandet år, og den henvender sig til eksempelvis kommuner eller enhver, som har store arealer, der skal passes og plejes.

Fremtiden er Tyskland

Lillebroren RC-750 har en eksportandel på 60 procent, og den nye RC-1000 vil komme over 70 procent, er Birger Pedersen overbevist om.

- Vi viste den frem på Galabau i Tyskland i september, og vi har kørt flere demonstrationer i Tyskland. RC-1000 bliver en god eksportvare. Det er ikke kun noget, jeg håber på. Jeg er sikker på det!

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overtagelsen af VPM Maskiner har også været med til at åbne dørene til det tyske marked. Eksportsatsningen er endnu i sin begyndelse, men indtil videre har det været positivt.

- VPM 3400 er en direkte konkurrent til Egholm, Hako Citymaster og Kärcher. Der er flere kunder i dette segment, end der er i vores egen Tool-Trac redskabsbærer. Det hører med til historien, at vi i forvejen gik med planer om at bygge en maskine i samme størrelse som VPM 3400. Det lå bare længere ude i fremtiden. Nu fik vi den ind i programmet af andre veje og tidligere end ventet, men det har gjort Timan mere interessant som firma, fastslår Birger Pedersen.

Eksport starter hjemme

Timan har i de sidste halvandet år haft en medarbejder ansat til kun at fokusere på det tyske marked. Der er skabt kontakter til tyske forhandlere, og der er flere på vej, er meldingen fra direktøren.

Men hvorfor bruge ressourcer på en dansk messe, når det er eksportmarkedet, der trækker det store læs.

- Hvis vi ikke har et godt hjemmemarked, kan vi ikke gøre andre ting. Det er et godt hjemmemarked, som har gjort os i stand til at lave en eksportsatsning. Nu er vi ved at have så meget "kød på kroppen", at vi kan lave satsningen, siger Birger Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover sin traditionelle stand er Timan også at finde på demoarealet, hvor Tool-Trac og VPM 3400 kan prøvekøres, og hvor både RC-750 og RC-1000 kan besigtiges nærmere.