Abonnementsartikel

Nænsom pasning og kontrollerede klimaforhold sørger for en god start for de potteplanter, som danske gartnere producerer til danske og udenlandske kunder. Men på vej fra producent til forbruger forsvinder omkring en fjerdedel af planterne som følge af spild.

Forskere og gartnerierhvervet vil i et nyt projekt forsøge at kortlægge og halvere spildet, hvilket har en produktionsværdi på 375 millioner kroner. Det oplyser Aarhus Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmark producerer cirka 600 millioner potteplanter og småplanter om året, hvoraf 75 procent går til eksport. Produktionsværdien er omkring tre millarder kroner. Det gør Danmark til verdens næststørste eksportør af prydplanter.

Mindre spild vil styrke prydeplantebranchens konkurrenceposition, forbedre producenternes økonomi og åbne nye markeder.

Følsomme planter

En af opgaverne i projektet bliver at måle koncentrationen af ethylen under transporten. Planter producerer og afgiver hormonet ethylen, der påvirker deres vækst, blomstring, modning og aldring.

Nogle planter er forholdsvis følsomme over for ethylen, sådan at de kan blive gamle i en ung alder. Deres blomsterknopper kan falde af og planterne kan i værste fald visne og dø.

Forskerne vil foretage automatisk opsamling af luftprøver fra planternes miljø i transportvognen og udvikle en teknik, der kan analysere selv meget lave koncentrationer af ethylen. Disse målinger kan lægge grunden til, at forskerne kan vurdere effektiviteten af forskellige metoder til at beskytte planterne mod ethylen, f.eks. fjernelse af ethylen fra luften eller indpakning af planterne i materialer, som ethylen ikke kan trænge igennem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planterne hærdes

Det er også muligt at forbedre planternes chancer for at komme helskindet frem til forbrugerne allerede inden, de sættes i transportvognen. Når planterne dyrkes bliver de forkælet med optimale vækstforhold. Det kan derfor være en brat omvæltning for dem at skulle transporteres i mørke under forhold hvor der kan være for fugtigt, for koldt eller for meget ethylen.

Derfor kan det være en fordel at "træne" dem til et liv uden for væksthuset ved at hærde dem. Forskerne vil undersøge hvilke afhærdningsstrategier er bedst. Endelig vil de afprøve forskellige pakningsmetoder og -materialer og undersøge hvilke af dem giver planterne den bedste holdbarhed.

Det treårige projekt MinimalSpild er bevilget 6,3 millioner kroner fra Fødevareministeriets Grøn Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP). Projektet ledes af Danske Prydplanter og er et samarbejde med Aarhus Universitet samt gartnerierne og virksomhederne Gartneriet Thoruplund, Alex Andersen Ølund, Flex Technic, GASA BØG, Gartneriet PKM, Rosa Danica, SOGO team, Hallum Trading m.fl.