Abonnementsartikel

Fødevarestyrelsen oplyser i dag, at den for kaniner livstruende virusinfektion VHD er påvist på en kaninbesætning ved Ringe.

Kaniner, der rammes af den pågældende virusinfektion, får typisk feber, bliver apatiske, får blødninger fra kropsåbninger og dør. Sygdommen er uhelbredelig og dødelig i op til 90 procent af tilfældene. Virusinfektionen er ikke farlig for hverken andre dyr eller mennesker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Virus smitter ved direkte kontakt mellem kaniner eller via bl.a. vand, foder og afføring. Virus er meget modstandsdygtig og kan overleve i mere end 100 dage ved stuetemperatur.

Fødevarestyrelsen anbefaler:

- at kaniner, der er smittet med VHD, aflives.

- at personer, der har kaniner, ikke kommer i nærheden af smittede kaninhold.

- at personer, der har smittede kaninhold, ikke rører ved fremmede kaniner, med mindre hænder er vasket grundigt og tøjet er skiftet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undgå sammenblanding

For at mindske smitterisikoen bør man undgå sammenblanding af kaniner - specielt i efteråret, hvor risikoen for smitte er størst.

Sygdommen forebygges ved at holde god hygiejne i og omkring burene og i øvrigt undgå at indsamle grøntfoder, hvor der findes vilde kaniner.

Kaniner kan vaccineres - også forebyggende - og det sker typisk ved at kontakte en praktiserende dyrlæge.

Vilde kaniner har ved flere lejligheder vist sig at være smittekilde til VHD. Sidst der blev konstateret VHD i Danmark var i 2011.