Abonnementsartikel

Et juletræ handler ikke blot et grantræ i den rette højde til stuen og kasserne med julepynt. Det er også en oplevelse for hele familien, hvor man i ugerne op til juleaften er sammen om en vigtig forberedelse, når det rigtige træ skal findes, fældes og fragtes hjem.

- Folk er glade for at gå rundt i skoven og selv finde det rette træ. Og mange vil også gerne selv fælde det. Vi udlåner derfor et stort arsenal af save, så det kan gøres på den naturlige måde med familiens egne armkræfter, siger Niels Kristian Fruergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har 20.000 juletræer på markerne rundt om Øster Hvamgaard ved Holstebro og oplever, at afhentningen af juletræet i stigende grad er et gårdbesøg.

- I weekenderne op til jul tænder vi derfor bål, så børnene kan bage snobrød, når familien kommer tilbage fra skoven, hvor en del af oplevelsen kan være synet af rådyr mellem de mange træer eller en tur med træet i vores trailer, siger Niels Kristian Fruergaard.

Sammen med andre gårde med juletræssalg bliver Øster Hvamgaard derfor i år for første gang markedsført som et Åbent Landbrug-arrangement af brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, der ellers er mere kendt for at åbne stalddøren til malkekøer, grise og andre husdyr.

Niels Kristian Fruergaard sælger juletræer fra stadepladser i både Holstebro og Århus, men glæder sig især til at modtage gæsterne hjemme på gården, hvor 3000 juletræer er salgsklare:

- Vi har haft en god vækstsæson, så vores Nordmanns-gran har en flot farve i år, og der har været lidt frost, så træerne kan holde sig. Så det handler sådan set bare om at finde det rigtige træ og nyde skovturen, siger han.