Abonnementsartikel

Der pyntes som aldrig før med lyskæder og julepynt i vores haver, og det sker i takt med, at vi ser en tydelig tendens til, at vi rykker mere af vores sociale liv uden for - selv her i den kolde og mørke juletid. Det mener Jesper Carl Corfitzen, der er havefaglig leder i Haveselskabet:

- Vi rykker julestuen med ud i haven, på altanen eller i baggården og pynter op som aldrig før med julelys, juletræer og dekorationer. Og det til trods for, at vi ellers for længst har lukket haven ned for i år, og er trukket ind i varmen, fortæller han i en pressemeddelelse fra Haveselskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Folk har nemlig fået øjnene op for, at haven og altanen også kan bruges om vinteren - ikke mindst her op til jul. Jesper Corfitzen er selv en af de mange, der giver den fuld gas med juledekorationer og pynter havens krukker her op mod jul.

- Jeg elsker julen og pynter altid min egen terrasse overdådigt op til jul og serverer varm glögg i haven for min venner, fortæller han.

Mørkerød er årets julefarve

At haven ikke kun skal bruges om sommeren, er Gusta Clasen, havefaglig formidler fra Haveselskabet, også en varm fortaler for.

- Her i december står krukkerne med sommerblomster triste tilbage og nærmest råber på at blive skiftet ud med grangrene eller med nogle af de små stedsegrønne nåletræer eller en skimmia med røde blomster eller bær.

Ifølge Haveselskabet er mørkerød et meget trendy valg, hvis der skal farver på julehaven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har ved årets internationale haveshows set, hvordan den mørkerøde farve er vundet frem og nu er en af de hotteste blomsterfarver i sommerhaven, og nu vover vi pelsen og kårer også mørkerød til årets farve i julehaven, fortæller Gusta Clasen.

Den mørkerøde farve kan selvfølgelig tilføres i form af bånd og julekugler, men det er også muligt at finde materialer i haven og naturen, der passer godt ind i det mørkerøde tema som for eksempel røde grene af kornel, pigeonæbler og den dekorative busk skimmia, som er stedsegrøn med røde blomster.

Havens og naturens egne materialer

Det er i det hele taget bare med at gå på jagt i haven og naturen efter dekorationsmaterialer. Det kan være smukke, tørrede staudetoppe, dekorative krogede grene fra troldhassel eller lærk, mos, grene med lav, kogler og svampe.

- At lave en smuk dekoration er ikke så svært. Tænk lidt ud af boksen, og anvend ting og sager, du måske allerede har liggende i gemmerne eller på loftet. Det handler om at bruge sin fantasi og lade sig inspirere, og det handler om at lege. Det skal være sjovt, når man er sin egen dekoratør, siger Jesper Carl Corfitzen.