Abonnementsartikel

1. november 2014 købte maskinhandler Kaj D. Pedersen sammen med J. Hundahl A/S maskinforretningen Tobico A/S i Skjern.

Kaj D. Pedersen har været sælger i Tobico siden 2011 og står nu for den daglige drift af det nye firma, Skjern Maskinforretning A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Virksomheden vil fortsat sælge landbrugsredskaber fra blandt andre New Holland, Kverneland og Ålö. Have/park-afdelingen fortsætter også uændret.

Derudover forhandles stadig ATV'er og UTV'er fra amerikanske Polaris - verdens største producent af ATV'er.

En ny model, der både kan indregisteres som traktor og til godsbefordring, er Polaris Sportsman 570.

Købes af private

Især som traktor er modellen interessant, fordi den kan købes af private i modsætning til den anden udgave, som er branchespecifik og kræver et CVR-nummer. Som traktor er topfarten på Sportsman 570 begrænset til 30 kilometer i timen.

For ikke at løbe tør for forsyninger har Skjern Maskinforretning bestilt en 40 fods container med 570'ere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er nemlig sket det, at mens salget af ATV'er efter krisen i 2008 har været svagt, tegner 2014 til at blive et vendepunkt.

- Vi har haft et rigtigt godt salg i år. Faktisk så godt, at flere af modellerne har været udsolgt, siger Stig T. Møller.

Han fulgte med over fra det tidligere firma og har ansvaret for salg ATV'er og UTV'er plus redskaber til disse. Han har også Preben Smed og Henrik Refstrup til at hjælpe sig med salget.

Ny forhandlerstruktur

En del af forklaringen på det gode salg skal også findes i en ny forhandlerstruktur.

- Nye forhandlere er kommet til, mens andre har fundet andre udfordringer, og nogle af de nye forhandlere er lidt atypiske. Mange gange finder man ATV'er som et sideprodukt i større maskinforretninger, men vi kan ikke forvente, at en forhander, der normalt sælger store maskiner i millionklassen, vil lægge stor energi i salg af mindre maskiner. Derfor er mange af vores forhandlere mindre virksomheder som cykelhandlere og sågar træpilleforhandlere, hvor ATV'en bliver et top-produkt, som disse forhandlere gør meget ud af at sælge, siger Stig T. Møller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En yderligere forklaring på det stigende salg er synlighed - også på utraditionelle steder. Således læsser Stig T. Møller og hans folk gerne lastbilen og kører sine maskiner ud til kræmmermarkeder, ridestævner eller til stævner med traktortræk.

- Derude møder vi vores kunder, og det giver salg hver gang, siger han.

Ny fabrik i Europa

Det gode salg har dog haft den ulempe, at den lange fragt fra fabrikken i USA har givet huller i lageret.

- En ny europæisk samlefabrik for Polaris er ved at stå klar, så vi regner med væsentligt kortere leveringstid fra den 1. januar 2015.

Blandt modellerne fra Polaris har især den el-drevne Ranger EV vist sig at slå an.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den kan det samme som de benzindrevne med firehjulstræk og stor fremkommelighed, men den er stille, og det sætter især jægere pris på.

Stig T. Møller fortæller i den anledning, at firmaet i stigende omfang opbygger køretøjer specifikt efter kundens ønsker.

- Vi har eksempelvis fornylig leveret et lille vogntog bestående af en ATV med passagervogn i camouflagefarver til et jagtkonsortie.

Udover en stadigt voksende mængde tilbehør til ATV'erne har Skjern Maskinforretning også vogne til ATV fra svenske Kranman. Det er både udkørselsvogne med egen hydraulikforsyning og tipvogne, men i Danmark er det ifølge Stig T. Møller mest tipvogne, der sælges.