Abonnementsartikel

Faderen syntes, det var noget pjat at købe en ATV, da Poul Anders Hvergel i 1997 skaffede en lille Suzuki ATV til deres kvæggård ved Ølgod.

Men hurtigt ændrede faderen mening, for der var god brug for den lille arbejdshest til bedriften med 130 malkekøer og et jordtilliggende på 145 hektar - plus et skovareal på 34 hektar. Og selv om faderen med sine 76 år idag er pensioneret, kører han gerne ud på den lille firehjulstrækker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Bare det at få køerne ind to gange om dagen blev meget lettere, da vi fik ATV'en. Og så har vi 3,4 kilometer hegn, der også skal passes. Her er det nemt at spænde den lave trailer med hegnsudstyret eller sprøjten efter ATV'en og køre ud, fortæller Poul Anders Hvergel. Han siger, at af- og påstigning sker let i modsætning til en traktor, hvor man skal kravle op og ned hele tiden.

- Den lave trailer gør jo også sit til en bekvem arbejdshøjde, tilføjer han.

Rigelig kraft

Den første ATV var en Suzuki på 160 kubikcentimeter, men den var ikke helt kraftig nok til at trække to personer plus trailer. Den blev snart udskiftet, og efter at have slidt yderligere tre maskiner op på 17 år, står der nu en 500 kubikcentimeter stor Arctic Cat i maskinhuset.

- 500 kubik giver rigeligt med kraft til mit brug. Og den er firehjulstrukket, hvilket er vigtigt til det, vi bruger den til.

- Selv om man kan få en masse udstyr til de her maskiner, er der kun sat en kasse til værktøj foran og et almindeligt anhængertræk på den, siger Poul Anders Hvergel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har udover den lave trailer til hegnsudstyr også en trailer til at hente brænde i skoven samt en sprøjte.

- Hvis jeg kører en traktor ud i skoven, koster det nok et ødelagt bakspejl, for førerhuset rager op i grenene, hvorimod ATV'en smyger sig under grenene. Den er jo også billigere i drift end en traktor på seks-syv ton.

- Det samme gør sig gældende, når vi skal ud at se til markerne. Det er hurtigere og billigere at køre ud på ATV'en, forklarer han og tilføjer, at hans ATV kører 2-3.000 timer om året.

Brændstofforbruget er altså i den lave ende, og vedligehold er der ifølge Poul Anders Hvergel ikke meget af, udover normal service. Han siger også, at driftssikkerheden er i top på de ATV'er, han har haft.