Abonnementsartikel

510 kg svineskank og -bov, 60 kg løg og krydderier, 3 kg husblas, 22 timers hårdt køkkenarbejde, 120 par frivillige hænder - og ikke mindst 102 meter plasttagrender, sponseret af Plastmo. Sådan lyder opskriften på verdens længste sylte, som blev præsenteret på Aalbæks årlige julemarked i november.

Det ambitiøse rekordforsøg har været næsten to år undervejs, og det er to lokale sylte-entusiaster, der står bag præstationen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har i en årrække deltaget i en lokal dyst om at lave den mest velsmagende sylte. Men da jeg hørte om en gut, som havde sat verdensrekord med en sylte på 50 meter, tænkte jeg, at dét måtte vi da prøve at overgå, fortæller Anders Sørensen, som står bag projektet sammen med kammeraten René Hansen, der til daglig er køkkenchef på Aalbæk Gl. Kro.

- Vi lagde hovederne i blød for at finde den smarteste måde at fremstille en 102 meter lang sylte på, og så opstod idéen med at bruge plasttagrender som form. Dels passer tagrendernes størrelse perfekt til en sylte, dels er de fleksible at arbejde med, fortsætter han.

Fremstillet ved håndkraft

De to rekordaspiranter kontaktede derfor Fødevarestyrelsen, som gav grønt lys til at fremstille sylten i plasttagrender beklædt med køkkenfilm og under overholdelse af alle øvrige hygiejnemæssige forskrifter.

- Vi startede i køkkenet lørdag morgen kl. 8.00, og sylten lå klar til servering et døgns tid senere. Sylten blev efter kogning lagt op i tagrenderne og overdækket med alu-folie på planker, så vi efterfølgende let kunne vende den ud, når den skulle serveres, forklarer Anders Sørensen og fortsætter:

- Alt blev lavet ved håndkraft, så vi var meget taknemmelige over, at så mange hjalp til, da sylten skulle vendes ud og serveres for de mange besøgende, understreger Anders Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I alt cirka 80 meter af sylten blev spist på selve dagen, hvor flere end 500 af julemarkedets besøgende kiggede forbi til en bid rekordsylte, serveret på traditionel vis med rugbrød, sennep og syltede rødbeder. De resterende 22 meter sylte er efterfølgende blevet doneret til blandt andet et herberg for hjemløse og plejehjem i Frederikshavn og Skagen.