Abonnementsartikel

LandTV kan som den første tv-station nogensinde vise en video, der med levende billeder dokumenterer, at der igen lever ulve i Danmark. Videoen kan ses på LandTV's Youtube-kanal.

Videoen er optaget på mark ved Kølkær i Midtjylland. Det er midt i et område, hvor der i forvejen er masser af tegn på ulv, men videoen vækker alligevel begejstring hos seniorforsker Thomas Secher Jensen fra Naturhistorisk Museum Aarhus, der står for indsamling af ulvespor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan se en del ud fra faste billeder, men levende billeder, hvor dyret er i bevægelse, giver en kraftig indikation, fordi vi selv på lang afstand kan se den lette, langbenene måde at gå på, som adskiller ulven fra en hund. Og når det som her er meget tæt på, er jeg ikke i tvivl om, at det er en ulv, siger Thomas Secher Jensen til LandTV.

Gemt siden 2013

Mobil-videoen er optaget af landbrugsmedhjælper Anders Sylvester Kudsk under markarbejde den 3. juni 2013. Her var han om formiddagen i gang med at sprede kunstgødning, da han fra traktoren ser et dyr nærme sig på kun cirka 24 meters afstand.

- Den gik jo nærmest hen imod mig. Jeg troede, at det måske var en ræv, der havde skab, eller en hund. Det kunne selvfølgelig også være en ulv, som der havde været meget snak om på egnen, efter at naboen havde fået taget 15 får, men den var så hvid. Alle, der så min video, sagde godt nok, at det var en ulv, men jeg troede ikke, det kunne passe, så jeg gjorde ikke mere ved det, siger Anders Sylvester Kudsk til LandTV.

Forgæves forsøg

Halvandet år senere kommer han dog i tanke om videoen, da tv-stationen LandTV på sin facebook-kanal viderebringer en video om en professionel naturfotografs forgæves forsøg på at filme ulv i Danmark. Med LandTV's hjælp bliver videoen fra Kølkær sendt til Naturhistorisk Museum, hvor Thomas Secher Jensen hurtigt kan se, at det er de første, levende billeder af en dansk ulv.

- Det er en meget fin video, og der er næppe nogen tvivl om, at det er ulv. Den har en kort pels med antydning af vintertegning, og det er helt sikkert ikke en ræv med skab. En ulv kan se skabet ud, når den er i sommerpels, men vi ved, at skab ikke bider så hårdt på ulv som på ræv. Det er svært at sige noget om både alder og køn. Det kan være en et års ulv eller tæve, men der findes både store og små ulve, siger Thomas Secher Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tæt på traktoren

Han har kendskab til flere naturfotografer, der forgæves har forsøgt at filme en ulv i Danmark.

- Det er ikke så nemt, så vi er bestemt interesseret i at få flere af den slags optagelser fra folk, der færdes ude i landskabet. Jo flere, jo bedre, siger Thomas Secher Jensen.

At ulven bevæger sig helt tæt på traktoren og den roterende gødningsspreder overrasker ikke ulve-forskeren:

- Det kan selvfølgelig være en ung og uerfaren ulv, der endnu ikke har oplevet, hvor grusomme mennesker kan være, men erfaringer fra udlandet er, at ulve ikke kommer tæt på mennesker. Til gengæld må vi regne med, at ulve i et kulturlandskab i lighed med hjortevildt ikke er bange for biler og traktorer. Det er nok derfor, at den først forsvinder, da han stiger ud af traktoren og råber til den.

Ingen dusør

Den unge landbrugsmedhjælper synes, at det er sjovt at få bekræftet, at det vitterligt var en ulv, han filmede, men får ellers ikke noget ud af videoen. En dusør på 5.000 kroner for levende billeder af en ulv i Danmark, som Statens Naturhistoriske Museum i København i 2012 udlovede efter de første observationer af Thy-ulven, er nemlig ikke længere aktuel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi trak den hurtigt tilbage, fordi mange betragtede det som en opfordring til at jage ulven, hvilket bestemt ikke var hensigten, siger zoolog Mogens Trolle fra Statens Naturhistoriske Museum til LandTV.

LandTV modtager gerne flere videoer og billeder af vilde, danske ulve. At det også kan være billeder af hele ulveflokke og unger er formentlig kun et spørgsmål om tid.