Luftsolfangere er en billig og effektiv måde at holde fugt og kulde ude af sommerhuset eller udestuen. Solen bruges nemlig både til at opvarme luften i solfangeren og til at genere strøm til en ventilator, som drives af solceller. Ventilatoren blæser den varme og tørre luft ind i rummet.
Men det kan også blive for varmt, så den danske virksomhed Ans Solenergi har nu udviklet et køleanlæg, en såkaldt absorbtionsvarmepumpe, der kan kombineres med firmaets patenterede luftsolfanger, Wacpipe.
Dermed får man et anlæg, der både kan levere varme og køling ud fra ren solenergi uden brug af eksterne tilslutninger, idet absorbtionsvarmepumpen kører helt uden mekaniske komponenter. Som tilbehør kan man dog montere en elvarmepatron, så luftsolfangeren også kan afgive varme, efter at solen er gået ned.
Fordampning køler
Kølingsteknikken i luftsolfangeren virker ved absorbtionsprincippet, som kendetegnes ved, at fordampning giver afkøling. Eksempelvis nedkøles man, når man står i bagende sol med et vådt håndklæde om kroppen, fordi væden i håndklædet fordamper.
Luftsolfangerne fra Ans Solenergi har været på markedet i flere år, og ifølge indehaver Palle Kerdil er Wacpipe blevet testet af Teknologisk Institut som den højst ydende luftsolfanger på markedet.