Abonnementsartikel

Skødshovedkolonien ligger skønt på spidsen af Mols mellem Kalø Vig og Begtrup Vig, og lige under fødderne på koloniens mange brugere bugter 3.500 meter jordslanger sig - skabt til at levere miljøvenlig energi for millioner af kroner i deres levetid.

Kolonien blev bygget til Hvidovre Kommune i 1977 til brug for kommunens feriekolonier og lejrskoler. I dag er det en moderne ferie- og kursusejendom med plads til 68 personer fordelt på 20 værelser - alle med eget bad og toilet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2013 besluttede Hvidovre Kommune i samråd med GH Energi & Rådgivning at pensionere koloniens udtjente oliefyr til fordel for et grønt og miljøvenligt jordvarmeanlæg. Et af kravene til anlægget var, at der skulle være rigeligt med varmt brugsvand, så alle kunne tage et morgenbad.

Dårlig isolering

Den udfordring løste Vølund Varmeteknik, som har mere end 35 års erfaring med varmepumper. Virksomheden projekterede et 80 kW-jordvarmeanlæg til rumopvarmning og kontinuerlig produktion af 1.800 liter varmt brugsvand. Installationen af de 2 x 40 kW varmepumper, model F1345, og de fire tilhørende varmt­vandsbeholdere blev udført af VVS Søberg.

- Bygningen er af ældre dato, isoleringen er dårlig, og der er store vinduesflader overalt. Så egentlig burde det slet ikke kunne lade sig gøre at udnytte et jordvarmeanlæg her, forklarer energitekniker Allan Hansen fra VVS Søberg. Han tilføjer, at de 3.500 meter jordslanger tilmed ligger i sandjord. Normalt anbefaler man en federe og dermed mere "energiholdig" lerjord.

- Vi har dimensioneret og trimmet anlægget, så det fungerer optimalt. Desuden har vi udskiftet alle brusehoveder på badeværelserne med sparebrusere, der reducerer vand­forbruget drastisk. Der er jo ingen grund til at fråse, uddyber Allan Hansen.

Pedel og tilsynsførende Søren Erik Dam glæder sig over det nye jordvarmeanlæg:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har været fuldstændig uproblematisk at tage anlægget i brug. Det har fungeret optimalt fra første dag. Tidligere skruede vi ned for varmen til cirka 12 grader i vinterhalvåret, når huset ikke blev benyttet så ofte. Nu kan vi tillade os at have en langt mere jævn temperatur hele året. Det giver et sundere hus. Sidst, men ikke mindst, så slipper vi for olietyverier. Det er en ubehagelig og i øvrigt dyr oplevelse, siger han og tilføjer, at man sparer omkring 125.000 kroner om året på de forskellige energibesparende foranstaltninger.

Derudover har man fået et energitilskud på cirka 100.000 kroner. Dermed er den samlede investering i jordvarmeanlæg, solceller på taget, sparebrusere med mere tjent hjem på blot seks-syv år.