Abonnementsartikel

Det store svenske energiselskab Vattenfall har ifølge Børsen for nylig købt det meste af landsbyen Kølby i Nordlylland og vil jævne husene med jorden for at give plads til vindmøller. Dermed undgår Vattenfall problemet med utilfredse naboer.

Fremgangsmåden forventes at blive gentaget flere steder, og det vækker glæde hos ministeren for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (S).

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det her er en supergod idé. Det kombinerer at få løst problemet med mange forladte huse i udkantsområderne med at få opsat vindmøller til grøn energiproduktion, siger han til Børsen.

Landddistrikterne advarer

Det er dog ikke alle, der deler Carsten Hansens glæde. Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, siger til DR, at sådan en udvikling ikke skaber udvikling og basis for bosætning.

- Vi erkender dog, at hvis befolkningen som i Nordjylland ønsker det, så kan det være en mulighed, men det må ikke blive en generel og eskalerende tendens, siger han.

Mette Korsager, der er ansvarlig for opsætning af landmøller i Danmark for Vattenfall, siger til Børsen, at Vattenfalls løsning er god for udkantskommunerne.

- Vi løser problemet med usælgelige ejendomme i udkantsområderne, vi løser problemet med kritiske naboer til vindmøllerne, og så gør vi det lettere at få aftaler om opsætning af vindmøller igennem hos kommunerne, fordi vi går ind og hjælper dem med udvikling af de udsatte områder, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forvejen driver Vattenfall Danmarks næststørste landbaserede vindmøllepark i området, Nørrekær Enge, og diskuterer nu etableringen af Nørrekær Enge II med Aalborg kommune og Vesthimmerland kommune, hvor parken ligger.