Abonnementsartikel

Når julelyset nu er slukket, tiltrækker troldnød sig særlig opmærksomhed, for den blomstrer fra december til forårsmånederne med gule eller orange trevleformede blomster.

Busken minder om hassel, og de stive hovedgrene har en let og elegant forgrening, der bøjer udad foroven som en vase. Ifølge Haveselskabet er den let at forme til et lille flerstammet træ ved at klippe de nederste sidegrene af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Troldnød vokser langsomt, men blomstrer i en ung alder. Blomsterne udsender en dejlig honningduft, selv i frostvejr. Hver blomst består af fire lange, smalle gule eller rødlige kronblade, der kan krølle sig noget sammen i stærk frost. Heldigvis folder de sig ud igen, når solen skinner. Enkelte arter begynder blomstringen i december, andre sidst i januar og fortsætter til gengæld til ind i april.

Bladene springer ud i maj og ligner store hasselblade. Om efteråret lyser busken atter op, når bladene får de dejligste høstfarver i gule, orange og røde nuancer.

Knald fra kapslerne

Navnet troldnød stammer uden tvivl fra frugterne, som egentlig er kapsler med en hård skal, så de ligner små nødder. Hen på sommeren kan man høre små knald, når kapslerne åbnes, og frøene kastes ud i haven. Det har givet busken navne som heksenød, tryllenød og altså også troldnød.

Busken trives bedst, hvor den er beskyttet imod kraftig vind. Til gengæld tåler den fint frost. Den foretrækker fugtig, porøs, gerne sandblandet skovbundsjord, men trives fint i almindelig havejord forbedret med spagnum og nedfaldne blade.

Kilde: Haveselskabet