Abonnementsartikel

Med kampagnen "Hund med hensyn" sætter de danske dyrlæger nu fokus på hundeejeren i den anden ende af hundesnoren. Plakater, billeder og videoklip skal give gode råd til, hvordan hundeejere kan optræde hensynsfuldt, når de går tur med deres hunde i det offentlige rum.

I en pressemeddelelse fra Den Danske Dyrlægeforening hedder det endvidere, at størstedelen af de problemer, vores firbenede venner skaber i samfundet, handler ikke om hunden, men om hundens ejer. I mange tilfælde skyldes problemerne manglende omtanke eller uvidenhed fra hundeejerens side, som når man for eksempel lader sin hund frit løbe hen til andre hunde eller mennesker, eller når man ikke påtager sig ansvaret for at træne og aktivere hunden tilstrækkeligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor vil dyrlægerne nu forsøge at skabe en holdningsændring hos ejerne i den anden ende af snoren ved at opfodre og guide hundeejerne til at vise mere hensyn - både over for deres egen hund og over for andre hunde og mennesker i samfundet.

10 gode råd

"Hund med hensyn"-kampagnen består af ti gode råd, der opfordrer hundeejere til at vise hensyn over for andre dyr og mennesker, når de går tur på fortove, i parker og andre offentlige steder. De ti gode råd kan læses på foldere og plakater, der blandt andet vil være at finde hos de praktiserende dyrlæger og andre, der arbejder med hunde.

Derudover har kampagnen tilknyttet en hjemmeside, www.hundmedhensyn.dk, hvor de 10 råd gennemgås og illustreres med små video-sekvenser. På hjemmesiden vil man desuden kunne finde links med henvisning til steder, hvor man kan lære mere om de emner, der tages op. Desuden vil der på kampagnens facebookside være mulighed for at diskutere og kommentere de enkelte råd, og der kan stilles spørgsmål, som medlemmer af bestyrelsen i Dansk Selskab for Klinisk Veterinær Etologi (DSKVE) vil besvare.

De gode råd i korthed

1. Vis hensyn over for andre. Kald din hund til dig og hold den i halsbåndet eller i kort snor, når du møder andre mennesker.

2. Hils på den gode måde. Lad aldrig din hund løbe hen mod fremmede mennesker eller fremmede hunde, før du er sikker på, at de gerne vil hilse på dig og din hund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

3. Træn et sikkert indkald. Sørg for, at du har et sikkert indkald, så du til enhver tid kan kalde din hund til dig.

4. Sørg for at din hund bliver socialiseret. Når du anskaffer dig en hvalp, så sørg for at den bliver grundigt socialiseret og miljøtrænet, så den kan begå sig blandt andre mennesker og hunde.

5. Lær hundens sprog at kende. Din hund taler med hele kroppen - med øjne, ører, hoved, hale og kropsholdning. Jo bedre du forstår din hunds signaler, jo nemmere er det for dig at forebygge, at der opstår konflikter og ubehagelige situationer.

6. Kend din hunds personlighed. Tag kun i hundeskov eller på friløbsarealer med din hund, når hunden er klar til det, og du ved, at den er god til at møde andre hunde.

7. Træn din hund. Brug træningsmetoder, som er baseret på belønning. Det handler om at belønne hunden, når den gør noget ønsket - og ignorere eller forhindre det, når den gør noget, du ikke ønsker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

8. Søg hjælp ved uønsket adfærd. Lad aldrig din hund gå med et adfærdsproblem i lang tid - jo hurtigere der bliver taget hånd om det, jo lettere er det at behandle.

9. Opfyld hundens behov. Sørg for at opfylde din hunds basale behov for kontakt, motion, aktivering og oplevelser ? om nødvendigt med hjælp fra familie og venner.

10. Overhold regler og påbud. Hold din hund i snor, når du lufter den, hvis skiltningen påbyder det. Sørg for altid at samle op efter din hund.