Abonnementsartikel

Når skadedyr som mus og rotter bekæmpes med kemiske stoffer, der forhindrer blodet i at størkne, rammes også næsten alle Danmarks rovdyr.

Det sker, når de forgiftede gnavere selv bliver til føde for rovfugle som for eksempel ugler og pattedyr som lækat, ilder og husmår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viser en undersøgelse, som Miljøstyrelsen netop har offentliggjort, hvor det fremgår, at husmår og ildere var påvirkede af stofferne i henholdsvis 98 og 95 procent af tilfældene.

Rovdyrene dør ikke nødvendigvis efter at have ædt en enkelt forgiftet mus eller rotte, men risikoen for toksiske effekter stiger, når rovdyrene æder flere forgiftede gnavere, da stofferne, som forhindrer blodet i at størkne, akkumuleres i leveren.

Der er således et dilemma mellem at holde vores huse fri for rotter og mus og samtidigt passe godt på naturens vilde dyr.

En af forfatterne til undersøgelsen, seniorrådgiver Morten Elmeros fra Institut for Bioscience på Aarhus Universitetet, peger i den forbindelse på, at man bør nedbringe brugen af stofferne yderligere eller helt undgå dem.

- Man kan starte med at forebygge, at der ikke er så mange steder at rotter kan bo. Og får man problemer, må man bruge fælder i stedet for den lette løsning som er at sprede gift, siger Morten Elmeros til dr.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs Miljøstyrelsens undersøgelse her.