Abonnementsartikel

Vestjysk Kloak & Anlæg fik for nylig leveret en solid omgang slagkraft i form af et Slagkraft SH150 klippeaggregat og tilhørende Slagkraft SC70 kranarm. Monteret på en John Deere 6170M traktor skal den samlede pakke servicere cirka 400 kilometer vandløb i Vestjylland.

Leverandøren af de slagkraftige redskaber er Hans Møller Vej- og Parkmaskiner, og sammen med folkene fra VKA blev grejet i efteråret demonstreret i det landskab, hvor traktor og redskaber blandt skal arbejde fremover.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landskabet er så fladt, som det næsten kan blive, og det er domineret af marker.

- Der foregår blandt andet en stor hvedeproduktion fra disse arealer hver år, og landmændene har selvfølgelig ingen interesse i, at vandløbene løber over og oversvømmer markerne. VKA arbejder herude for et privat vandingslaug, hvis pumpestationer fører vandet ud i Ringkøbing Fjord. Men det forudsætter, at vandløbene ikke gror til, forklarer Hans Møller.

Derfor har lauget hyret VKA til vedligeholdelsen, og det går ikke stille af, når Slagkraft SH150 går i gang.

- Det er en ny model af klippehovedet, hvor både skjoldet og kæderne er fremstillet af Hardox 450 stål. Samtidig er der mere plads under skjoldet, så materialerne ikke pakker sig, og det giver en øget kapacitet, forklarer Hans Møller.

Vandløbene denne dag er vokset godt til med græs, tagrør og pilebuske. Så godt, at vandspejlet ikke er synligt. Men når klipperen går i gang, må naturen bøje sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

SH150 har et envejs hoved, som arbejder med to horisontalt roterende kæder. Som modelnavnet angiver, er arbejdsbredden 150 centimeter, og klipperen drives af en 80 cc hydraulisk motor. Hele klipperen måler 197x176 centimeter, og vægten er 580 kg. Det hydrauliske olieflow kræver 130 l/min samt et olietryk (min/max) på 210/380 bar.

Lang levetid

Hans Møller mener, at klippemetoden med en kæde frem for slagler har flere fordele.

- Kædeklipperen arbejder væsentligt hurtigere end slagler. Samtidig bliver et slagleklipperhoved fyldte op, fordi slaglerne slår materialet ind mod maskinen. På den måde slæber en slagleklipper rundt på meget materiale, og det går igen ud over brændstoføkonomien, argumenterer Hans Møller og fortsætter:

- Med en slagleklipper holder man stille en hel dag pr. 14. dag for at skifte lejer og andre dele. En klipper med kæder er meget mere driftsikker, mener han.

Under demonstrationen arbejder SH150 kontinuerligt uanset, om den møder græs eller buske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den kan tage det meste af det, den møder. Hvis man ønsker det, kan den fjerne et træ fra toppen. Den leverede model kan tage op til 15 centimeter tykke stammer, garanterer Hans Møller.