Abonnementsartikel

En gruppe naboer til minkfarme har nu sluttet sig sammen i en forening for at bedre kunne råbe myndighederne op for at få løst nogle af de problemer, som mink-naboerne oplever.

- Stank af råddenskab, milliarder af minkfluer, rotte- og mågeplager samt skader fra løsgående mink med deraf øgede udgifter til familie-, ejendoms- og indboforsikringer er nogle af de ulemper, som rigtig mange naboer til minkfarme oplever, siger Torben Voss, der er formand for den nye forening, Foreningen for Generamte Naboer til Minkfarme (GN).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han siger, at foreningen omfatter et par hundrede personer, der tidligere forgæves har forsøgt at forhandle med myndighederne om blandt andet afstandskrav til minkfarme.

- Vi håber, at en officiel forening vil have større gennemslagskraft over for myndighederne, siger Torben Voss.

Ikke imod minkfarme

Han understreger, at foreningen ikke er imod minkfarme, men ønsker et større afstandskrav for at mindske de nabogener, som driften af en minkfarm ofte medfører.

- Foreningen vil blandt andet arbejde på lovmæssige ændringer af afstandskravene, som bør være minimum 500 meter til nærmeste nabo ved en minkfarm med max. 3.000 modermink og herefter lineært stigende, alt afhængig af minkfarmens størrelse, fastslår Torben Voss. Men de eksisterende minkfarme kan man ikke uden videre flytte.

- Det er jo klart, at vi ikke kan bede dem, der allerede ligger tæt på deres naboer, om at flytte, men her ønsker vi, at der gøres noget ved lugtgenerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uddannelse er en løsning

Torben Voss foreslår i den forbindelse, at bedre rengøring og en uddannelse af personalet på minkfarmene kunne være en løsning på problemet.

- Jeg mener, at en del af de her problemer skyldes manglende rengøring. Medarbejderne på minkfarmene er ofte fra Østeuropa uden danske sprogkundskaber og forstår derfor ikke præcis, hvad der skal gøres. Og i mange tilfælde bor ejeren af minkfarmen ikke selv på ejendommen og er dermed ikke så opmærksom på problemerne, siger han.

Torben Voss mener derfor, at en særlig minkavleruddannelse kunne være nyttig - ikke mindst af hensyn til dyrenes velfærd.

- I dag kræver det ingen uddannelse at blive minkavler i Danmark. Det er da forkert, når man har med dyr at gøre. I andre grene af fødevaresektoren er uddannelse jo et krav, siger han og tilføjer, at den nye forening har allieret sig med en advokat, som er i gang med at forberede et par erstatningssager, som vil lægge linjen for GN's fremtidige aktiviteter på området.