Abonnementsartikel

Der kan være mange penge sparet på varmeregningen, hvis man reducerer energitabet fra boligens vinduer. Men energirenovering kan være kompliceret, og griber man det forkert an, kan det skabe store problemer for boligens indeklima eller give for små besparelser, lyder rådet fra BedreBolig.

BedreBolig er Energistyrelsens nye, landsdækkende ordning, der skal gøre det enkelt for boligejere at energirenovere deres hus, og blandt de emner, BedreBolig kigger på, er vinduer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vinduerne er et af de steder, hvor der kan være rigtigt store besparelser at hente, fortæller BedreBolig-rådgiver Søren Christian Kjær fra Stokvad Rådgivende Ingeniører, som flere gange om ugen rådgiver boligejere om energibesparelser.

- De fleste ved i dag, at vinduer og døre med enkeltlags-glas slipper alt for meget varme ud af boligen, men jeg kommer ofte ud til boliger, hvor for eksempel yderdøren er skiftet, men vinduet over døren er stadig et-lags glas. Og her kan være meget varme sparet ved at få det vindue skiftet til et med en energirude, fortæller Søren Christian Kjær.

Termoruder er bedre end enkeltlags-ruder, men i dag anbefaler man vinduer og glaspartier i eller omkring terrasse- og yderdøre skal være med energiruder.

Dårlig isoleringseffekt

En energirude er en termorude med en tynd, gennemsigtig metalbelægning typisk på den inderste rude, som virker isolerende. Men energiruder af ældre dato kan godt have for dårlig isolerings-effekt, og hvis boligens energiruder er fra før 2002, kan det være en god idé at få dem undersøgt, eksempelvis med et termografikamera, så en fagmand kan bedømme, om de bør skiftes.

En udestue kan være skyld i et stort varmetab, når den står i åben forbindelse til resten af boligen, som den gør i mange huse. Både på grund af de store glaspartier og de afblændede partier for eksempel under vinduerne, der ofte består af pladematerialer med minimal isoleringsevne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke usædvanligt at se udestuer, hvor selve vinduerne er skiftet til energiruder, mens de afblændede partier kun består af relativt tynde trækonstruktioner uden isolering. Her sker også et meget stort tab af varme, som man kan afhjælpe med ekstra isolering, fortæller Søren Christian Kjær.

Gamle vinduesrammer

I boligens vinduer sker en del af varmetabet igennem selve ruden, men også vinduesrammen og især det materiale, som vinduesrammen er lavet af, har betydning for vinduets evne til at holde på varmen.

- Nogle boligejere vælger kun at skifte ruden, fordi de vurderer, at rammen er i fin stand, eller måske føler de sig tvunget til valget, hvis de gamle vinduesrammer er bærende - men det er ikke altid en god løsning, især ikke hvis vinduesrammen er i metal. Her er det som regel mere rentabelt at skifte hele vindueskonstruktionen, siger Søren Christian Kjær.

BedreBolig-rådgiverne kan også hjælpe med at finde en løsning på problemet med gulvvarme i kombination med store vinduespartier.

- Hvis man har gulvvarme, er det sjældent fordelagtigt med de store gulv-til loft vinduespartier, som er populære i dag, for traditionel gulvvarme reagerer langsomt på temperaturudsving. Jeg oplever, at mange husejere er frustrerede over, at deres boliger enten føles kolde eller overophedede - de kan simpelthen ikke styre temperaturen i deres bolig. Her kan BedreBolig-rådgiverne hjælpe med at finde en løsning på problemet og sørge for, at arbejdet også udføres korrekt, siger Søren Christian Kjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tre tjek af vinduer

Utætte vinduer og et-lags ruder bør altid skiftes. Tætheden af vinduets gummilister kan tjekkes med et stykke papir, som ikke må kunne bevæge sig, når vinduet er lukket. Vær også særligt opmærksom på isoleringsevnen i afblændede partier i og omring døre og vinduer.

Er der friskluftventiler i de gamle vinduer, bør de nye vinduer også have friskluftventiler, men få vejledning af en BedreBolig-rådgiver til at finde den rigtige løsning, da mange individuelle forhold indvirker på slutresultatet. Læs mere på BedreBoligs hjemmeside.