Abonnementsartikel

Laurits og Ludvig sveder godt, selv om der er et par frostgrader i luften i kostalden ved Stoholm i Midtjylland. De har nemlig begge en tæt og kraftig pels, der er beregnet til at modstå streng kulde.

For sådan er hereford-kvæg skabt - også selv om man kun er en lille en af slagsen - så de unge tyrekalve sveder bravt i stalden, selv om de har fået barberet lidt af pelsen af for at give luft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De to tyrekalve er afkom af koen Karla, som er den eneste renavlede miniherefordko i Danmark. I april 2014 bragte Fritidsmarkedet en artikel om den lille ko, hvis befrugtede æg blev transplanteret til rugemødre af simmentaler-racen.

To ud af de tre levedygtige embryoner har nu vist sig at være i orden, idet to tyrekalve blev født i januar.

Karlas ejer er Karina Hansen, og hun er ovenud glad for, at satsningen med at transplantere Karlas befrugtede æg til rugemødre er lykkedes.

- Selvfølgelig ville jeg da helst have haft et par kviekalve, men Laurits og Ludvig er da et par supergode tyrekalve, som der allerede er købere til. Men først skal de vises frem på Landsskuet til sommer, siger Karina Hansen. Hun tilføjer, at der stadig er mulighed for en kviekalv, idet Karla er drægtig og forventes at kælve til april.

Over al forventning

Tyrekalvene står hos inseminør Jens Høeg, hvis velvoksne simmentalerkøer har lagt livmoder til eksperimentet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er gået over al forventning, og kalvene er et par flotte og muskuløse eksemplarer af racen, siger han. Jens Høeg har sørget for at komme tæt på kalvene fra første færd for at vænne dem til at blive håndteret.

- På den måde bliver de nemme at omgås, så selv børn kan styre dem uden besvær, siger Jens Høeg, hvis niårige datter Sille gerne hjælper med at passe Karlas sønner.