Abonnementsartikel

Mange enfamiliehuse forbruger langt mere energi, end de behøver, og der kan være mange penge at hente på varmeregningen, hvis husets vægge, vinduer og loft bliver bedre til at holde på varmen.

Men energirenovering kan være kompliceret, og griber man det forkert an, kan det give for små besparelser eller skabe problemer for boligens indeklima.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Søren Christian Kjær, BedreBolig-rådgiver ved Stokvad Rådgivende Ingeniører A/S fremhæver især isoleringen i ydervæggene som en en udfordring, idet der er stor forskel på, hvordan huse fra de forskellige tidsperioder kan isoleres. Ældre huse har ofte massive ydervægge, som kun kan isoleres på yder- eller indersiden. Senere kom murstenshuse med formur og bagmur og et hulrum imellem.

Afslørende tur på loftet

- Hvis huset har hule ydervægge, er det en god idé at undersøge om hulrummet er fyldt med isolering. En tur på loftet kan dog i mange tilfælde afsløre, hvordan ydervæggene er isoleret, forklarer Søren Christian Kjær.

- De fleste huse har et loftrum, og hvis man bevæger sig hen over loftet til gavlvæggen og løfter op i loftsisoleringen, kan man ofte kigge lige ned i gavlens hulrum og se, om den indeholder isolering eller ej. I nogle tilfælde er isoleringen dog sunket sammen, og så må der andre metoder til, fortsætter Søren Christian Kjær.

Undersøges med kamera eller boreprøve

Hvis man ikke kan komme til at kigge ned i gavlvæggen, kan det være svært at finde ud af, om der er hulmursisoleret eller ej. Så skal huset undersøges med et termografikamera eller ved en boreprøve , men Søren Christian Kjær fraråder, at man selv forsøger sig med at bore ind for at tjekke isoleringen.

- Man bør overlade undersøgelsen til en specialist, for hvis boreprøverne udføres forkert, kan man nemt komme til at ødelægge isoleringen med murboret, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efterisolering af ydervægge kan spare på varmeregningen, men det skal gøres på den rigtige måde, ellers kan det ifølge rådgiveren skabe alvorlige indeklimaproblemer.

- Ekstra isolering, som for eksempel indvendig efterisolering, kan risikere at give fugtproblemer, som kan forårsage angreb af skimmelsvamp i hele konstruktionen. Hvis man ikke har mulighed for at hulmursisolere, er det bedst at isolere uden på husets facade. Det svarer til at give huset en overfrakke på. Det er et stort projekt, men har også den fordel, at investeringen ofte giver huset et nyt og mere moderne udseende, siger Søren Christian Kjær.

Pas på kældervægge

Kældervægge kan også trænge til isolering, og her ser Søren Christian Kjær jævnligt boligejere gribe ønsket om at mindske varmetabet fra husets nederste etage helt forkert an.

Kælderydervægge er typisk massive vægge og i ældre huse som regel lavet af tegl. De suger fugt, og når man så sætter isolering på indersiden - typisk holdt fast af en gipsvæg - vil det lukke fugten fra ydervæggen inde.

- Det skaber et miljø med fugt og gammelt støv fra kælderen i et lukket rum, hvor ingen kommer og gør rent. Det er det, jeg vil kalde opskriften på et skimmelsvamp-problem, siger Søren Christian Kjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fjernes hurtigst muligt

Som ejer af et ældre hus skal man derfor også undersøge, om der i kælderen er gamle forsøg på at efterisolere kælderydervægge, som lukker fugten inde.

Hvis der er, skal det fjernes hurtigst muligt. Ofte er den eneste mulighed at isolere kældervæggene udefra, og det er en både besværlig og bekostelig opgave, som altid kræver hjælp fra en rådgiver.