Abonnementsartikel

Hestestrøelse baseret på energipil i stedet for spåner og træpiller har en lys fremtid. Det mener folkene bag Ikast-firmaet Danling Growing, som har udviklet produktet Bio Pilestrø.

Danling Growing er specialist i dyrkning og høst af energipil, og ved et tilfælde opstod idéen om at fremstille strøelse af pil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sammen med min bror og hans kompagnon, som står bag Danling Growing, undersøgte vi mulighederne for at lave træpiller ud fra energipil. Da vi så stod med produktet, fandt vi ud af, at det måske kunne videreudvikles til færdig strøelse i hestebokse, siger Jesper Feldbak, der står i spidsen for markedsføringen af det nye produkt.

Bio Pilestrø er gennem et par år blevet afprøvet hos bekendte og forretningsforbindelser inden for hesteverdenen, og en af dem er Jette Flarup, som driver hestepensionen Stald Østervang ved Ikast.

- Jeg har brugt Bio Pilestrø i et par år nu, og det er bedre end de andre typer af strøelse, jeg har arbejdet med, siger Jette Flarup. Hun har tidligere brugt strøelse i form af træpiller, sphagnum, spåner og forskellige typer af færdig strøelse.

- Jeg synes, at jeg har prøvet alt, men det her pilestrø er altså nemmest for mig at arbejde med. Når man først har lagt et godt lag pilestrøelse, behøver man ikke gøre noget ved det i et stykke tid, for urinen render lige igennem. Og hvis hesten ellers er flink til at besørge ude i siden, så kan der gå op til ti dage, før toplaget skal rives væk og et nyt lægges på, forklarer Jette Flarup. Hun muger kun ud i bunden, når hestene skal på sommergræs.

- Pilestrø giver et mindre forbrug, mindre arbejde og mindre udmugning, og den optimale løsning for mig er at muge om morgenen og fjerne ekskrementer om aftenen. Nu bor jeg jo på ejendommen, så det er ikke noget problem, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

25 læs

Stald Østervang har 12 bokse, hver på 3,2 gange fire meter, og Jette Flarup bruger en big bag med 360 kg med pilestrøelse hver 14. dag. Det svarer til 25 læs på trillebøren.

- Hver anden uge kører jeg to til tre trillebørfulde strøelse ud i hver boks, så det er til at overskue, siger hun.

Bio Pilestrø er fremstillet i Danmark og vil blive vist på Hest & Rytter-messen i Herning.