For attende år i træk skal Dansk Varmblods avlsledelse pege på "Årets Hingst". Peder Hostrup Pedersens vandrepræmie til en hingst af helt særlig betydning for dansk hesteavl har nemlig været i omløb siden 1998.
I 2014 blev året hingst den 10-årige hollandskfødte Blue Hors Zack e. Rousseau/Jazz, der har bevist sit store værd i avlen igennem utallige afkom af særdeles høj kvalitet. Hans afstamning afspejler det velkendte gyldne, hollandske kryds mellem Ferro og Jazz, der begge er internationale Grand Prix-hingste og begge figurerer på verdensranglistens top ti over mest succesfulde dressurfaderhingste.
Købt til Danmark
Ved hingstekåringen i Herning sidste år var Blue Hors Zack, der som 3-års blev købt til Danmark for over tre millioner danske kroner, allerede far til 22 kårede sønner, 2 guldmedaljehopper, 6 sølvmedaljehopper og 11 hopper med bronzemedalje - og med 85 procent af alle fremstillede døtre kåret i RDH.
- Som det så ofte før er set, er det ikke nødvendigvis de hingste, der fra dag ét vælter verden, der kommer til at gøre den afgørende forskel i avlen. Det var bestemt heller ikke tilfældet for årets hingst, da han i den grad optrådte som noget, der mere eller mindre kunne være ligegyldigt, da han første gang sås i Herning. Det var, og er han dog på ingen måder. Han kender nemlig kun én vej, nemlig fremad, og den vej har han, uden mindste slinger i valsen, fulgt lige siden - i enhver henseende, sagde Poul Graugaard i sin tale, da han bekendtgjorde navnet på årets hingst 2014.
Her var avlerne Trudy og Bas Wilschut fra Holland til stede, og naturligvis ejer Kjeld Kirk Kristiansen samt Blue Hors direktør Esben Møller. Det var for Blue Hors femte gange, at en af deres hingste gjorde sig fortjent til den eftertragtede titel. Tidligere er Blue Hors Don Schufro, Blue Hors Hertug, Blue Hors Don Romantic og Blue Hors Romanov blevet hædret som årets hingst.
Lige balance
Ser man tilbage på listen af de tidligere atten titelvindere, så er der en lige balance mellem dressur- og springbetonede hingste, selv om Dansk Varmblods avlsbestand nærmere siger 70 procent dressurheste og 30 procent springheste.
Det forholder sig sådan, at flere af de springhingste, der har vundet titlen som årets hingst, også har gjort sig bemærket i avlen af dressurheste.
Om årets hingst i 2015 bliver en dressur- eller hingst, kan man blot gætte på, men der er ingen tvivl om, at det er hingst, hvis afkom har slået igennem i sporten.