Abonnementsartikel

Mikrogrønt er et ret nyt begreb og dækker over planter fra kimbladsstadiet, og indtil de har fået det første hold blade. Formålet med at dyrke mikrogrønt er, at de unge blade af planten er smukke og har en mere delikat smag end bladene af de udvoksede planter.

Ifølge havenyt.dk kræver dyrkning af mikrogrønt dog mere næring end en tot vat, og det er bedst at vande nedefra, da planterne ellers let vælter, når de bliver større.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arter som sennep, almindelig rukola, raps, komatsuna og radis indeholder sennepsolier og smager dejligt stærkt, mens andre i kålfamilien som rødkål, pak choi og grønkål ikke smager så stærkt. Andre smager krydret som for eksempel chia, bukkehorn, basilikum, og andre igen har en mild smag - mizuna og kløver. Karsesmagen kender stort set alle, og det er ikke uden grund, at den er populær, den udvikles hurtig og har en god smag uden at være stærk.

Tyndt jordlag

Ærter, majs og solsikker kan man dyrke til skud, så her er udviklingstiden lidt længere, og de skal dyrkes i et tyndt jordlag. Mest oplagt er det selvfølgelig at bruge de arter, som spirer hurtigt og uden problemer, men selv langsomspirende sorter kan man afprøve.

Frø til mikrogrønt sås meget tæt, da planterne høstes i et meget tidligt stadie, og der skal spares på pladsen i vindueskarmdyrkning. Der skal med andre ord bruges rigtig mange frø i forhold til den mængde mad, der produceres.

Ser man rent ressourcemæssigt på det, så er det jo rent luksusmad at bruge så mange frø til så få gram mad. Men de små planter er helt utroligt sunde, og så bliver man glad, når maden er pyntet med mikrogrønt og får en ny og ekstra smag.

Store frøportioner

Hvis man for alvor vil dyrke mikrogrønt, så skal man ikke købe små poser med almindelige frø, men i stedet for købe store frøportioner af dem, der bruges til fremstilling af spirer. De fås også i økologisk udgave.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Frø til spiredyrkning i lukkede beholdere er normalt testede for e.coli, salmonella og listeria. Til spiredyrkning i lukkede beholdere er det meget vigtigt at bruge disse frø. Men som en prøveballon kan man jo begynde med at tømme frøposerne fra sidste år og så købe nyt til at så ude i haven. Det kan dog blive lidt en fuser, hvis spirekvaliteten er ringe, og bakkerne ikke bliver helt fyldte. Men så må man glæde sig over, at man ikke har sået dem ude i haven - i bakkerne er den dårlige fremspiring til at leve med. Læs mere om dyrkning af mikrogrønt på havenyt.dk.