Abonnementsartikel

Mens landets politikere debatterer, om vi skal beskytte de små med en decideret børnemiljølov, så mener naturvejleder Thomas Neumann, Danmarks Naturfredningsforening, at ét af svarene ligger lige uden for vinduet:

- Undersøgelser viser, at blot 20 minutter i det grønne sænker blodtrykket og niveauet af kortisol, som dermed sænker stressniveauet, siger Thomas Neumann til dr.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Naturvejlederen mener ikke, at en tur i det grønne kan løse problemet med dårligt indeklima. Men det kan gøre en forskel her og nu:

- En svensk undersøgelse viser, at børnehavebørn, som jævnligt kom ud, havde færre sygedage. Og desuden opstod der færre konflikter børnene imellem, forklarer han. Læs mere på dr.dk.

Kortisol hæmmer immunsystemet

Ifølge Stressforeningen aktiverer kortisol kroppens beredskab den første times tid ved bl.a. at stimulere til nedbrydning af sukker- og fedtstoffer, så vi får mere energi til vores muskler og hjerne. Men den gavnlige effekt varer ikke ved. Efter en times tid hæmmer kortisol vores immunsystem, så vi er mere modtagelige overfor infektioner.

Kortisol fremmer desuden åreforkalkning og påvirker også blodets evne til at størkne. Derfor betyder langvarig stor produktion af kortisol, at man øger risikoen for åreforkalkning og blodpropper i hjerne og hjerte. Desuden påvirker kortisol vores hjerne således, at vi husker dårligere, har sværere ved at koncentrere os, samt bliver følelsesmæssigt sårbar. Læs mere om stress.