Abonnementsartikel

Havemøblerne skal snart i brug, og i den anledning har Mandalay A/S udarbejdet en guide til vedligeholdelse af havemøbler. Mandalay har specialiseret sig i havemøbler i vejrbestandige materialer og har følgende råd til klargøring af havemøblerne.

Aluminium ruster ikke, og god pulverlakering skaller ikke af. Man skal blot aftørre overfladerne med en blød børste eller klud, opvredet i rent vand eller en mild sulfoopløsning. Den samme behandling kan man give alle overflader i plast og plastflet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis der er alger eller mere genstridige pletter i plastoverfladen, kan de fjernes med plastrens eller rodalon. Lad være med at bruge klorin - den gør plastmaterialet sprødt, så det let knækker. Man må heller aldrig bruge ståluld eller andre ridsende svampe og rengøringsmidler.

Plast med træ-look

"Non-wood" eller "poly-wood" er blot en anden betegnelse for plast med træ-look. Non-wood-overflader rengøres med samme rengøringsmidler som møbler med plast.

Højtryks-kompaktlaminat (HPL) til udendørs brug er et meget stærkt laminatprodukt, som ikke har noget til fælles med non-wood og poly-wood. HPL er udviklet til facadebeklædning og kræver ingen særlig rengøring og vedligehold, da de lukkede overflader er fuldstændig afvisende over for algeangreb. Fedt og snavs fjernes med en klud eller nylonsvamp opvredet i sulfovand eller et almindeligt universal rengøringsmiddel og eftertørres med rent vand. Brug ikke ridsende svampe og rengøringsmidler med slibemiddel.

Teaktræ på førstepladsen

Havemøbler findes i mange forskellige træsorter, men kun få er velegnet til udendørs brug, og her kommer teaktræ ind på en førsteplads. Teaktræ er formstabilt og har et naturligt højt olieindhold. Det betyder, at det kan tåle det skiftende danske vejr uden at vride sig, tørre ud, slå revner og splintre. Men som alle udendørs overflader bliver også teaktræ snavset og påvirket af sol og regn. Det har derfor brug for en kærlig hånd en gang imellem.

Rens overfladerne med en kraftig opløsning af brun sæbe eller trærens og en stiv børste eller nylonsvamp. Pletter og skjolder fjerner man med brun sæbe, skurepulver eller trærens. Alger i overfladen fjernes med brun sæbe eller rodalon. Husk altid at skylle efter med rent vand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ru overflader bliver glatte ved at pudse dem med fint sandpapir og polere efter med en tør bomuldsklud. Træet skal være helt tørt ved slibning.

Ubehandlede teakoverflader beskyttes mod fedt- og rødvinspletter ved at smøre dem ind i en tyktflydende opløsning af sæbespåner og efterpolere med en tør bomuldsklud. Behandlingen kan gentages efter behov i løbet af sæsonen.

Skræller lag af

Hvis møblerne er olierede, og de er medtaget af livet udendørs gennem flere år, er et to-komponent trærensemiddel effektivt, fordi det renser i dybden. Det skræller det øverste lag af gammel olie og snavs af, og det friske, gyldne træ kommer til syne. Hvis man følger anvisningen på rensemidlet, opnås et rigtig godt resultat.

Ru overflader bliver glatte, når de bliver pudset over med fint sandpapir og poleret efter med en bomuldsklud. Herefter kan man oliebehandle møblerne eller vælge at lade dem stå ubehandlet.

Hvis man vil oliere, skal man anvende en træolie med fungicid (algehæmmer), beregnet til udendørs brug. Rå linolie indeholder ikke fungicid og er ikke velegnet. Vær også opmærksom på, om olien er farveløs. Olie med farvepigment ændrer træets naturlige farve og struktur.