Abonnementsartikel

Normalt kan friske grantræer modstå angreb fra de frygtede barkbiller, men de seneste vinterstorme har givet mange væltede træer, som er billernes yndlingsspise.

- Skovejere med mange nåletræer risikerer at tabe millionbeløb, hvis de forsømmer at komme af med de svækkede træer og dermed billerne, siger direktør Jan Søndergaard, Dansk Skovforening, til dr.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Barkbillen er kun på størrelse med et riskorn, men har kraftige kæber, som den bruger til at gnave sig ind barken og slå nåletræer ihjel.

- Barkbillerne ser ikke ret store ud, men de kan optræde i millionvis. Problemet er, at de slår træerne ihjel, og træerne bliver hurtigt værdiløse til savværksbrug, siger han.

Fælder kan hjælpe

Et af våbnene i kampen mod barkbillen er de såkaldte barkbille-fælder. Sådan nogle sætter lektor Hans Peter Ravn, fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet, i øjeblikket op rundt i landet.

- Vi bruger fælderne til at finde ud af, hvornår billerne flyver, og om de vil kunne slå stående, levende træer ihjel. Når vi finder ud af det, kan skovejerne tage ud og fjerne de angrebne stammer og save dem op. På den måde kan vi slippe fri for billerne, siger han til dr.dk.

jf