Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi søsætter nu en kampagne, der giver konkrete råd til, hvordan man passer og plejer en giftfri have.
- Sprøjtegift er ikke bare skadeligt for de mennesker, der kommer i kontakt med det. Sprøjtegift skader også naturen, og resterne ender med at komme ud af vandhanen. Derfor mener vi, at der er brug for at øge fokus på, hvordan vi begrænser mængden af gift i vores natur og grundvand, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, i en pressemeddelelse.
Formålet med kampagnen er at komme ud til haveejerne og fortælle, hvordan de undgår gift i haven. Haveejere kan registrere deres have som giftfri på kampagnens hjemmeside, og samtidig få en gratis bog om tips og tricks til en giftfri have.
Økologiske havenetværk
Samtidig vil der bliver sat fokus på at komme ud til haveejerne, og Landsforeningen Praktisk Økologi har uddannet 75 haveambassadører og søsat en række lokale økologiske havenetværk, der ved lokale arrangementer i de to foreninger kan fortælle om, hvordan man får has på ukrudt og skadedyr uden sprøjtegift.
Trine Krebs, formand for Landsforeningen Praktisk Økologi, mener ikke, at det behøver at være så svært.
- Når du stopper med at bruge gift, så genskaber du balancen mellem nyttedyr og skadedyr. Du hjælper planterne med at oparbejde et immunsystem, der gør dem i stand til at klare sig mod sygdomme og skadedyr. Og du skaber levesteder for kryb og kravl, som havens fugle og dyr lever af, forklarer hun og tilføjer:
- Haveejerne er stille og roligt ved at skifte fokus fra at fokusere på mælkebøtter til at opleve glæden ved mariehøns, guldøjer, humlebier - al den mangfoldighed og alt det liv, som en giftsprøjte udrydder. Viden om en giftfri have spreder sig, men der er stadig lang vej til at få alle med. Noget af det vigtigste er, at naboer inspirerer hinanden og lærer af hinanden og beundrer hinandens livlige og mangfoldige haver.
Læs mere på giftfri-have.dk