Abonnementsartikel

Hvis man ser et lille mårdyr ligge dødt i vejkanten, så bør man aflevere det til det nærmeste af Naturstyrelsens kontorer. De trafikdræbte mårdyr skal nemlig være med til at give os mere viden om dyrenes sundhedstilstand og udbredelse. Det oplyser Danmarks Naturfredningsforening.

Århus Universitet, Aqua Akvarium & Dyrepark og Danmarks Naturfredningsforening har fået midler til et projekt om Danmarks mårdyr af Miljøministeriet. Formålet er blandt andet at få indsamlet de mårdyr, som går til på de danske veje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indsamlingen af mårdyr omfatter både de små og store mårdyr. De små mårdyr omfatter, brud, lækat, ilder, skovmår og husmår. Til de store mårdyr regnes odder og grævling.

- Vi får ikke indbragt ret mange af de små mårdyr, og vi ved derfor ikke ret meget om dyrenes sundshedstilstand. Vi har også store huller i vores viden om deres udbredelse over landet. Derfor er vi meget interesserede i hjælp til indsamling af særligt de små mårdyr, siger Aksel Bo Madsen, seniorforsker ved Institut for Bioscience, Aarhus Universitet.

Morten Vissing, chefdyrepasser hos Aqua Akvarium & Dyrepark i Silkeborg opfordrer bilister til at stoppe op og tage trafikdræbte dyr med.

- Vi håber, at de mange pendlere, som nærmest dagligt ser trafikdræbte dyr liggende i vejkanten, vil smide et par poser i bilen, så man har mulighed for lige at stoppe og tage dyret med. Man skal selvfølgelig passe godt på sig selv og andre trafikkanter. Sikkerheden går selvsagt forud for indsamlingen, siger han.

Noterer fundstedet

Ser man et trafikdræbt mårdyr i vejkanten, opfordrer projektgruppen til, at man noterer sig fundstedet og tager dyret med sig hjem i en plastic pose. De små mårdyr kan være i en almindelig plastic indkøbspose.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vigtigt ved senere undersøgelser af dyrene, at de ikke er rådne. Derfor håber vi, at man vil bruge den nederste skuffe i fryseren til kortvarigt at have dyret liggende, indtil det kan afleveres til os, siger Bo Håkansson, biolog i Danmarks Naturfredningsforening, og tilføjer:

- Ud fra erfaring vil jeg varmt anbefale lige at advare samleveren om den nederste hylde, så posen ikke forveksles med røde bøffer fra slagteren.

Man kan aflevere dyrene på en lang række af Naturstyrelsens kontorer, fordelt over landet. Det er afgørende, at man lægger en seddel med, som angiver navn, dato og fundsted.