Abonnementsartikel

I år er det 90 år siden, at den japanske bondesøn Kunisaburo Iseki grundlagde et lille mekanisk værksted, hvor han udviklede maskiner til mekanisering af landbruget. Det lille firma er vokset støt siden, og i dag er Iseki verdenskendt for sine blå kompakttraktorer og mange forskellige græsklippere til hele den grønne sektor.

Iseki-maskinerne er også et velkendt syn i Norden, hvor det er danske HCP Nordic, der varetager distributionen gennem uafhængige forhandlere i Danmark, Sverige og Norge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har solgt Iseki kompakttraktorer, plæneklippere og redskabsbærere i Danmark, Norge og Sverige siden 1978, så vi deltager naturligvis i fødselsdagsfesten med flere gode tilbud i løbet af året, fortæller Henning Kristensen, der er ansvarlig for Iseki i HCP Nordic.

Han vil ikke sætte model på forårets fødselsdagstilbud, men vil godt løfte sløret for, at det bliver to plæneklippere, der ligger i hver sin ende af produktsortimentet.

Mekanisering af landbruget

Historien om Iseki handler især om vilje og fremsynethed. I1920'erne stod selskabets grundlægger Kunisaburo Iseki over for et vanskeligt valg: Enten skulle han overtage familiens gård og blive bonde eller realisere sin vision om mekanisering af et landbrug, der på det tidspunkt var domineret af okser og heste som trækkraft i markarbejdet.

Han valgte begge dele, og hans vilje og fokus på at udvikle maskiner til modernisering af landbruget resulterede i 1925 i etableringen af et lille firma, der i dag kendes som det verdensomspændende ISEKI & Co. Ltd., Japan.

Egen teknik

Produktionen af traktorer tog fart i 1964 efter overtagelse af licenser, dele og værktøjer fra Porsche Diesel i Tyskland. Traktorerne blev solgt i Japan under navnet "ISEKI Standard Star". Med afsæt i denne produktion tog udviklingen af Isekis egen teknik og egne modeller fart og her - 90 år efter bondedrengen havde store kvaler om sin fremtid - producerer Iseki kompakttraktorer fra 15 - 129 hestekræfter og mange forskellige græsklippere til hele den grønne sektor.