Abonnementsartikel

At vælge et nyt gulv er en investering på flere forskellige måder. Anders Gathu, der er produktchef for trægulve for Tarkett i Norden, fortæller om årets tendenser og giver personlige råd om valg af gulv.

- Generelt vil vi have unikke gulve, som giver vores hjem personlighed. Vi ser mange brede planker på op til 30 centimeter, som for eksempel Elegance Eg Umber Brown, børstet. På sådan en type gulv virker ujævnheder som en del af naturens gang, og hvert gulv er unikt, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De mørke trægulve kommer ifølge Anders Gathu til at vige en smule til fordel for de lysere, hvor et lyst, børstet egetræsgulv er et naturligt materiale, der er meget oppe i tiden.

- Når det gælder overfladen, skal det være slidstærkt og praktisk. Det skal være enkelt at rengøre og vedligeholde samtidig med, at vi ønsker den bløde fornemmelse, som et olieret gulv giver. For 30 år siden lakerede vi vores trægulve, for 15 år siden olierede vi dem. Så kom matlakken. Nu er generation fire her: En hårdvoksolie, som giver en silkemat overflade.

Hårdvoksolien er et produkt fra planteriget med oliens beskyttende egenskaber. Den trænger ind i træet og giver en speciel glans og lægger sig som et ekstra beskyttelseslag ovenpå. Det gode ved denne type overflade er, at man bedre kan vedligeholde udsatte områder i stedet for at skulle behandle hele gulvet.

Et bevidst valg

Ved valg af nyt trægulv kan husets arkitektur og det øvrige materiale spille ind, men et bevidst valg kan ifølge Anders Mathu give spændende rum.

- Man kan enten komplementere eller lave kontraster, og hvad man vælger er helt og holdent et spørgsmål om, hvor modig man er. At følge husets arkitektur er naturligvis altid den sikre vej at gå, præcis som et bevidst valg ofte giver spændende, personlige rum, mener produktchefen og tilføjer, at rummets størrelse også har indflydelse ved valg af trægulv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Generelt er det mere harmonisk at have smalle planker og knap så meget mønster i små rum. I store rum er valgmulighederne flere. Kig på lysindfaldet og rummets form. Det bliver roligere for øjet, hvis stave og planker følger lysets retning. Har man lysindfald fra flere retninger, så følg den længste væg. Det er altså længden, der i mange tilfælde afgør sagen, siger Anders Gathu.

Et levende materiale

For at et gulv skal kunne klare det nordiske klima og hverken sprække eller, i værste fald, rejse sig, er det vigtigt, hvordan gulvet er fremstillet.

- Træ er et levende materiale. Det betyder, at når træet bliver fugtigt, så svulmer det op, og når det bliver tørt, så trækker det sig sammen igen. Et gulv fra Tarkett er produceret og tilpasset de nordiske klimaudsving, hvilket ikke er tilfældet for alle trægulve. Desuden er det vigtigt at stille spørgsmål til gulvets overfladebehandling, da der findes mange forskellige typer. Bed om at få at vide, hvilken overfladebehandling gulvet har, så ved man, hvad det kan klare af skrammer, slitage og snavs, lyder rådet fra Anders Mathu.