Abonnementsartikel

Efter flere års arbejde er det nu lykkedes sjællænderen Jan Christoffersen at udklække krebseyngel kunstigt i sit vandparadis i Kalvehave på Sydsjælland.

Metoden betyder en mere rationel arbejdsgang med en større produktion, selv om Jan Christoffersen ikke tror på, at det vil lykkes for ham at drive sin krebseavl med så stort overskud, at han kan leve af det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det bliver nok ved med at være en hobby. Der er alt for meget arbejde og for mange udgifter til, at det kan løbe rundt som en forretning, siger han og peger på, at pumperne kører uafbrudt for at ilte vandet.

Flere kanaler

På hans ejendom på to hektar var der oprindelig en lille sø, som han med myndighedernes tilladelse har fået renset op.

Den er nu forbundet med flere kanaler og bassiner og udgør dermed en del af det lukkede kredsløb i Jan Christoffersens have.

- Krebs kræver masser af rent og gerne iltet vand. Derudover kræver de ikke meget. Foder skal man ikke tænke så meget på - krebs lever af nedfaldent plantemateriale og fungerer som søens skraldemænd. Så derfor er der ingen udledning af næringsstoffer fra systemet, forklarer Jan Christoffersen.

Efter udklækning sætter han krebseynglen ud i bassiner, og her er der masser af gemmesteder, som Jan Christoffersen selv har lavet: mursten med huller, bundløse flasker og rør fremstillet af gamle bassinduge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sælger over hele landet

Når ynglen har smidt den første skal efter cirka en uge, er den klar til at blive leveret.

Han sælger sit krebseyngel til andre krebse-entusiaster, og de får alle gode råd med på vejen af den erfarne krebsemand.

- Hvis man vil have en god bestand, så skal man udsætte nyt yngel hvert år, mindst tre år i træk. På den måde får man mange forskellige gener fra forskellige krebs. Men det kræver, at man holder nallerne væk fra krebsene, selv om det kan være svært at lade være med at fiske dem op, siger Jan Christoffersen og sammenligner krebseavl med juletræsdyrkning.

- Det er som en langsigtet afgrøde, der skal passes i mange år, hvis man vil få det fulde udbytte af det, siger Jan Christoffersen, der driver hjemmesiden krebseyngel.dk.