Abonnementsartikel

Fragtpaller er produceret som underlag for transport af varer og materialer, men de kan bruges til meget andet end det. Borde, senge, reoler, cykelophæng, mobile hønsehuse og højbede er nogle af de ting, de billige træpaller kan omdannes til.

Men på Bolius' hjemmeside advares der mod de populære paller, for de kan være fulde af kemikalier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pallerne produceres i forskellige lande, hvor der er forskel på regler om miljø, og hvilke kemikalier der må anvendes for at holde skadedyr væk.

Derfor kan det være sundhedsskadeligt at bruge imprægnerede paller til møbler og højbede - eller brænde dem af i brændeovnen.

Hvis træet er grønligt, er pallerne trykimprægnerede. Men de kan også være trykimprægnerede, uden at have den grønne farve, da imprægneringen i sig selv er farveløs. Farven tilsættes, for at man kan se imprægneringen.

Ved at bruge paller med mærkerne EUR eller DS undgås, at pallerne er trykimprægnerede eller behandlet med andre kemikalier, men man skal også være opmærksom på, at en brugt palle godt kan være sundhedsskadelig at bruge som møbel, hvis palle-emballage som kemikalier, maling eller olie er lækket undervejs og er trængt ind i træet.

Hvis man stadig har mod på at arbejde med paller, er der inspiration at hente på hjemmesiden hos den kreative pallebygger Tina Dalbøge.