Abonnementsartikel

Kan man slå Preben Palsgaard, så bliver man Nordisk Mester i Stihl TimbersportS. Sådan har det været længe, men hans søn Brian går målrettet efter at vælte sin far af podiet i år, når de bedste skovhuggere fra Norge, Sverige og Danmark tørner sammen til Nordisk Mesterskab i Stihl TimbersportS på Roskilde Dyrskue den 5. - 7. juni.

- Jeg har trænet hårdt hele vinteren, så selv om min far er en meget stærk øksemand, giver jeg ham virkelig kamp til stregen i år. Nu skal det være. I år skal jeg op på det podie, fastslår Brian Palsgaard.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Nordisk Mesterskab er udtagelseskonkurrence til verdensmesterskabet i Stihl TimbersportS, hvor der konkurreres både på skovhuggerens klassiske færdigheder med økse såvel som evnen til at håndtere en motorsav mest effektivt.

Alle discipliner gennemføres på tid, og ofte er det kun tiendedele eller hundrededele af et sekund, der skiller mesteren fra nummer to.

Stærke svenskere

Verdensmesterskaberne afvikles både individuelt og for nationale hold. Det samme gælder for Nordisk Mesterskab, hvor der stiller hold fra Norge, Sverige og Danmark.

- Svenskerne bliver nok den sværeste nød at knække, mener Brian Palsgaard.

- De vandt holdkonkurrencen sidste år og blev efterfølgende europamestre for hold og nummer fire på verdensplan. Så her har vi en udfordring. I Danmark har vi ikke den samme tradition for at bruge øksen i det daglige arbejde i skoven, og det giver en klar fordel til svenskerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forsvarende mester

De danske deltagere i de individuelle mesterskaber er Preben Palsgaard, som forsvarende nordisk mester, sønnen Brian Palsgaard samt veteranerne i Stihl TimbersportS, Jens Johansen og Dirk Johansen. Desuden er der to debutanter med i år, nemlig Mathias Ringholt og Martin Olsen.

Teamet til holdkonkurrencen består af fem mand, så her vil en kun den ene af de to debutanter komme med. Hvem, der glider ud, og hvem, der skal forsvare de danske farver, afgøres først lige op til holdkonkurrencen under NM i Roskilde.

Der bliver i det hele taget masser af skovhugger-aktiviteter under hele dyrskuet i Roskilde, lover teknisk chef hos Stihl i Danmark, René Gjølander.

- Fredag den 5. juni afvikler vi ikke kun det officielle nordiske mesterskab i Stihl TimbersportS for hold. Der bliver også individuelle konkurrencer og holdkonkurrencer for "Rookies", altså ungdomsdeltagere under 21 år. Her er Danmark ikke repræsenteret, men både Norge og Sverige stiller med ungdomshold, fortæller han.

- Om lørdagen afvikler vi de individuelle mesterskaber i Stihl TimbersportS, hvor Preben Palsgaard har domineret i nogle år. Men nu bliver han åndet i nakken af sønnen Brian, så det bliver virkelig spændende at se, om vi skal have et generationsskifte i år, siger René Gjølander.