Abonnementsartikel

Skoventreprenør Thomas Stenholdt har gennem flere år drevet Jysk Skovservice, og ved årsskiftet udvidede han sin forretning ved at overtage Peter Schjøtts Planteskole ved Ejstrupholm i Midtjylland.

Planteskolen har specialiseret sig i dækrodsplanter til skov og landskab, hvilket passer fint ind i den eksisterende virksomhed, hvor skov- og landskabsplanter i forvejen spiller en stor rolle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Produktionen af træerne foregår i canadiske Jiffy-7 plugs, hvilket står for biologisk nedbrydelige planteposer med individuel luftbeskæring.

- Det særlige ved denne metode er, at den sparer tid og ressourcer og kan plantes hele året, forklarer Thomas Stenholdt.

- Ved at planten har sit eget miljø med ned i plantehullet, er den ikke så følsom over at blive plantet ud. Den slår hurtigere rod og bliver mere symmetrisk end ved den traditionelle plantemetode, som godt kan være hård ved planten, uddyber han og forklarer, at træerne bliver mere vindstabile og dermed ikke så udsatte for stormfald, når rodnettet udvikles symmetrisk i skovbunden.

- Prisen for dækrodsplanterne er omtrent den samme som for traditionelle planter, men den store gevinst ligger i tidsbesparelsen ved plantningen, fortæller Thomas Stenholdt. Man anvender nemlig et enkelt, men genialt rør, der kommer fra det skovrige Finland.

- Med det her planterør kan enhver plante mindst 150 træer i timen uden at overbelaste kroppen, idet man planter med ret ryg. Man stikker ganske enkelt røret i jorden, trykker på en fodpedal og laver dermed selve plantehullet. Derefter stoppes planten ned i røret og suser ved egen tyngde ned i hullet. Så trækkes røret op og videre til næste plante. Med lidt øvelse kan man hurtigt nå op på 250 plantninger i timen, siger skoventreprenøren om det knap en meter lange rør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen grene

P Protect er et andet produkt i Thomas Stenholdts forretning. Her er der tale om et biologisk nedbrydeligt rør på 28 centimeter, som juletræsplanten skubbes ned i. Derved dannes der ingen grene på det nederste 20 centimeter af træet, hvor man normalt ellers ville klippe grene af.

Efter udplantning, hvor planterøret med fordel kan bruges, vokser plantens rødder igennem hullerne i P Protects nederste del, og planten vokser som helhed fast i løbet af 1-2 uger. Den biologiske nedbrydning af P Protect begynder efter to år, og efter fem år er røret helt nedbrudt, oplyser Thomas Stenholdt.

- Og så kan man køre og skærmsprøjte fra første dag, selv om det nye træ står mellem ældre træer, for røret beskytter planten. Det minimerer også risikoen for angreb fra snudebiller, siger Thomas Stenholdt, der har lavet en video om plantning af dækrodsplanter med planterøret.