Abonnementsartikel

Vitaminer er livsvigtige mikronæringsstoffer. De er involveret i stort set alle processer i kroppen og i dens celler.

Forsøg fra Aarhus Universitet viser, at naturlig E-vitamin optages langt bedre end syntetisk, og det har stor betydning for højtydende avlsdyr som mink.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det oplyser firmaet Agro Korn, der udvikler og producer naturlige vitaminer til mink.

Forskerne på universitetet konkluderer blandt andet, at minktæver og hvalpe udnytter naturligt E-vitamin to til fire gange bedre end

syntetisk E-vitamin.

Desuden ses det, at det naturlige E-vitamin er 100 procents optageligt i de unge dyr, hvorimod hvalpene har sværere ved at optage de syntetiske vitaminer.

Lavere dødelighed

Agro Korn fortæller endvidere, at minkavlere oplever, at ekstra vitamintilskud har en positiv effekt ved, at dyrene generelt er sundere, og at dødeligheden er lavere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vitamin E virker blandt andet som antioxidant i cellemembranerne, og E-vitamin er også af største vigtighed for udviklingen og vedligeholdelsen af et velfungerende immunforsvar hos minken.

Minkhvalpe fødes uden målbart E-vitamin. Derfor er det vigtigt, at hvalpen får nok vitamintilskud dels igennem mælken fra tæven og senere igennem foderet.

Reducere antibiotika

I relation til minkens cyklus er det vigtigt at tildele E-vitamin som styrkelse af immunforsvaret og til udskillelse af vitamin i mælken i perioden 15. april til 15. juli. For at reducere brugen af antibiotika gives vitaminet fra 25. september til pelsning.

Endelig fastslår Agro Korn, at E-vitamin på alkoholform er nødvendigt til minkhvalpe frem til den 15. juli.

Agro Korn har udviklet og produceret naturlige vitaminer til mink siden 1994.