Abonnementsartikel

Når man som anlægsgartner er på arbejde i haver og parker, er det altid godt at have forskelligt udstyr med, hvis der opstår uforudsete opgaver som for eksempel at fræse en træstub væk, der står i vejen for det nye blomsterbed.

Til Avant minilæssere kan der nu fås en stubfræser fra danske FSI PowerTech, som har flere års erfaring med udvikling af hydrauliske stubfræsere.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Mikkel Kirkegaard er indehaver af anlægsgartnerfirmaet Midtjysk Træpleje og Anlægsgartneri, og han har til sin Avant 630 anskaffet sig en stubfræser fra FSI PowerTech. Han har valgt en lille svingbar model, og han mener, at man ikke skal købe redskabet uden selvstændigt sving.

God kombination

- Det er helt klart investeringen værd, fastslår Mikkel Kirkegaard. Han bruger mest stubfræseren i private haver, og han ser det som en god kombinationen at have Avanten med ude sammen med stubfræseren.

- Når der skal fjernes et træ i en have, så kan vi fjerne de afskårne grene og stammen med minilæsseren og efterfølgende fjerne træstubben med stubfræseren. Det går ret hurtigt, når vi kan klare det hele med én maskine, siger han.

Mikkel Kirkegaard har flere gange haft glæde af Avantens teleskoparm i forbindelse med stubfræsning.

- Hos en kunde havde jeg engang problemer med at komme op forbi en støttemur, men her var det kanon at have en minilæsser med teleskoparm, for det betød, at jeg stadig kunne nå stubben og bruge fræseren effektivt, fortæller den midtjyske anlægsgartner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Negativ effekt

Stubfræseren krænges som udgangspunkt fra side til side via minilæsserens knækled, men da dette ofte har en negativ effekt på sart underlag, er der mulighed for at vælge stubfræseren i en svingbar version.

Helt simpelt betyder det, at stubfræseren udstyres med et mellemlægningsbeslag og en kontakt tilføjes minilæsserens joystick, således redskabet kan svinge, uden at minilæsseren bevæger sig.

Stubfræseren fås i to modeller med henholdsvis behov for et olieflow på 30-45 liter pr. minut og 40-70 liter pr. minut. Begge modeller kan fås med og uden for separat styring af stubfræserens sidebevægelser.

Et mindre alternativ

Hvis der ikke er plads til at arbejde med stubfræseren, har Avant Danmark også et alternativ hertil - nemlig stubboret. Her er støjniveauet lavere, og stubboret passer med borehovedet til de øvrige bor fra Avant.

Stubboret har tre knive, en lav hastighed og et højt drejningsmoment, samt er udstyret med oliemotor og planetgear. Stubboret har et ukompliceret design, er let at anvende og leverer en effektiv fjernelse af mindre stubbe ved at bore hul i stubben, alt imens knivene høvler stubben væk.jf