Abonnementsartikel

Som barn kom Poul Andresen ofte på farens værksted i Gråsten , hvor de dengang så populære Ferguson-traktorer dominerede ude på bedrifterne og følgelig også på værkstederne.

Siden dengang har han haft et blødt punkt for de små grå arbejdsheste med beskedne 24 hestekræfter. Og da Poul Andresen senere i Holland så og lyttede til en Ferguson udstyret med en velvoksen V8-motor, var kursen stukket ud.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jeg har altid været glad for Ferguson, og så kan jeg altså også lide lyden af en amerikansk V8-motor. Tilfældigvis falder jeg sidste år over en Chevrolet V8 på 5,7 liter til en fornuftigt pris, og så måtte jeg ud at skaffe en traktor til den. Det skete så den 15. december, fortæller Poul Andresen, der driver KT Maskiner i Gråsten.

Orange lak og 250 heste

Juleferie blev der ikke meget af - ej heller fritid, for den lille grå stod klar allerede den 16. februar i år. Nu med orange lak og 250 hestekræfter. Nok til en topfart på mindst 70 kilometer i timen.

- Men traktoren, Sweet Betty, kører rigtig godt og har gode vejegenskaber, understreger Poul Andresen, som har strammet styretøjet op og sørget for bredere bagdæk til traktoren, men derudover er traktoren i original stand.

Poul Andresen har lavet en video, hvor man både kan se og høre Sweet Betty - se den her.

Udstiller på dyrskue

KT Maskiner udstiller på det Sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa, hvor man kan se det lille fartmonster samt en række produkter, som firmaet importerer - herunder Tuchels sortiment af fejemaskiner, sneblade/doserblade og 4-hjulsstyrede minilæssere samt knækstyrede minilæssere fra UNI-Loader og Marchner betonblandere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bred interesse for den lille grå

I forbindelse med, at det i år er 70 år siden, at Harry Ferguson konstruerede sin revolutionerende T.20-traktor, afholder Danmarks Ferguson Museum i Stourup Ferguson Dage den 30. og 31. maj.

Det er 11. gang, at Danmarks Ferguson Museum afholder Ferguson Dage, og i år byder arrangementet på flere end 250 traktorer og andre maskiner, og de besøgende kan se frem til at opleve en del af maskinerne arbejde i marken.

30 gear

En af hovedattraktionerne ved årets Ferguson Dage bliver en 30 gears Ferguson, der kommer til Stourup hele vejen fra Stavanger i Norge, og den får følgeskab af en flok norske Ferguson-entusiaster.

Særudstilling med Ferguson

Det skal også lige bemærkes, at Dansk Traktormuseum i Eskilstrup for nylig åbnede en særudstilling med Ferguson-traktorer.

Her udstilles 15 forskellige modeller af Ferguson, lige fra Ferguson-Brown på jernhjul fra 1938 til "Guldfuglen" fra 1956. Hovedvægten er dog lagt på den grå Ferguson fra 1949'erne og 50'erne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vild med V12

I Norge finder man mange Ferguson-entusiaster.

En af de mere specielle er Guttorm Vatland fra Lyngdal, som sammen med nogle kammerater har fundet på at stoppe en Jaguar V12-motor med over 300 hestekræfter i Ferguson T20. Den kan ses på Youtube.