Abonnementsartikel

Vil du se dig selv som amerikansk skovhugger, så tag en ternet skovmandsskjorte på og bliv fotograferet gratis på Fars Dag, fredag den 5. juni, som en rigtig "lumberjack" med en vild 60-hestes motorsav, en gammeldags langsav eller en kæmpestor skovøkse. Fotografen er professionel, og han findes på Stihl Timbersports-scenen ved siden af motocross og tivoli på Roskilde Dyrskue.

Det er på den samme scene, de nordiske mesterskaber i Stihl Timbersports afvikles fredag den 5. og lørdag den 6. juni. I år deltager Norge, Sverige og Danmark hver især med et fuldt team på fire skovhuggere plus reserver. Danske Preben Palsgaard fra Rold Skov er regerende nordisk mester, men han bides heftigt i haserne af sin søn Brian Palsgaard, som i år går målrettet efter at vælte sin far af tronen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Desuden deltager tre svenske rookies, hvor en af dem er den 20-årige Malou Lundin - eneste kvinde inden for denne sportsgren.

De konkurrerer indbyrdes om formiddagen den 5. juni, mens de officielle holdkonkurrencer afvikles på scenen i løbet af eftermiddagen.

Catwalk med sikkerhedstøj

I pauserne præsenterer fire modeller det sidste nye inden for påklædning til skovning. Kollektionerne er ikke fra de franske modehuse, men fra Weiblingen nær Stuttgart, hvor Stihl-koncernens hovedkvarter ligger.

Kreationerne er heller ikke store pariserrober, men især sikkerhedstøj til arbejdet med kædesav, buskrydder og hækkesaks. Blandt andet præsenteres Stihls verdensnyhed inden for sikkerhedsbeklædning, nemlig bukser med indlæg som beskytter lår, knæ og skinneben mod uheld med hækkeklipperen eller buskrydderen.

Individuelt NM

Om lørdagen domineres scenen af de 19 norske, svenske og danske skovhuggere, der deltager i det individuelle Stihl Timbersports NM. De konkurrerer i seks discipliner, så der bliver tryk på, inden den nye nordiske mester 2015 kan hyldes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dommeren er den samme som dømte ved verdensmesterskabet i 2012 i Lillehammer i Norge, nemlig Selwyn Wayne-Smith fra Storbritannien. Han er konsulent inden for skovbrug og har dømt Stihl Timbersports siden 2007.

Timbershow og skulpturskæring

Søndag den 7. juni er der kunst og show på TimbersportS-scenen. Det danske team viser et forrygende skovhugger-show, hvor økserne flyver og motorsavene brøler. Preben Palsgaard er ankermand på showet, men også her har han sønnen Brian lige i hælene.

Hele dagen kan to skulptører ses i arbejde med kædesav og skovværktøj for at skabe hvert sit unikke kunstværk i træ. Maleren og skulptøren Susanne Ahrenkiel fra Demstrup syd for Viborg vil koncentrere sig om det, hun selv kalder et "kunstnerisk udtryk", mens den sønderjyske træmand Henning Joe Jensen fra Genner ved Aabenraa vil skære en rå figur ud af en træstamme.