Abonnementsartikel

Dansk Islandshesteforening er stolt. Og det med god grund, for det er sjældent, at en sportsgren formår at hive et verdensmesterskab til Danmark, men fra den 3. august til den 9. august 2015 bliver VM 2015 for islandsheste afholdt på Landsskuepladsen i Herning.

18 nationer har meldt deres ankomst, heriblandt ekvipager fra USA og Canada og naturligvis også fra Island, der er underlagt de helt specielle regler, at deres heste ikke må komme retur til Island af hensyn til veterinærstatus i landet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et verdensmesterskab med en tocifret millionomsætning er noget af en økonomiske mundfuld for et lille land som Danmark, så derfor er de seks nordiske lande for første gang gået sammen om at arrangere og gennemføre VM 2015 i Herning, som har Nordens bedste bane- og staldforhold.

Professionelle folk

Glem alt om små hårfagre ponyer og hobbysport. De islandske heste, der kommer til Herning, koster rask væk langt over en halv million kroner stykket, og rytterne er alle professionelle avlere, trænere og topryttere.

Islandshestesporten har udviklet sig gevaldigt over hele Europa og i USA, Canada og New Zealand inden for de seneste 30 år, og det er virkelig præstationer af ypperste karat, der bliver præsenteret ved VM 2015.

Det danske VM-team på i alt 12 senior- og ungryttere bliver sat efter DM i juli, men én forsvarende verdensmester har forhåndssikret sig deltagelse.

Det er Julie Christiansen fra Norddjursland. Hun vandt guld ved VM 2013 i Berlin på sin hvide hingst, Straumur frá Seljabrekku, i disciplinen T2, tølt, hvor hesten blandt andet skal rides i hurtigt tempo i den specielle gangart tølt, for helt løse tøjler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Islandsheste har fem gangarter, og ved VM bliver der konkurreret i alle gangarter i flere forskellige klasser. Nogle hvor alle fem gangarter skal vises, nogle hvor fire gangarter vises, nogle hvor tølt vises alene og i pas-væddeløb. Her vil det gå rigtig stærkt. Rekorden er 350 meter på 25 sekunder svarende til 50 kilometer i timen.

Dansk Islandshesteforening er landets største hesteforbund og pointerer, at hestehold i dag betyder lige så meget for det danske bruttonationalprodukt, som fiskerisektoren gør.