Abonnementsartikel

For første gang sejrede Brian Palsgaard over sin far Preben Palsgaard i Stihl Timbersports ved de nordiske mesterskaber på Roskilde Dyrskue i weekenden, hvor Palsgaard junior opnåede en femteplads - den bedste danske placering.

Svenske Hans Ove Hansson blev nordisk mester, mens nordmanden Ole Ivar Lierhagen havnede på andenpladsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mit vigtigste mål var at vinde over min far, som har domineret Stihl Timbersports i Danmark i mange år. Og det lykkedes. Mit mål nummer to var, at det bliver mig, der skal repræsentere Danmark i de individuelle verdensmesterskaber i Stihl Timbersports. Det lykkedes også, sagde en tilfreds Brian Palsgaard efter lørdagens individuelle mesterskaber.

Sort uheld med Hot Saw

Det var en genstridig specialbygget kædesav, den såkaldte Hot Saw, der spændte ben for en medalje til Brian Palsgaard.

- Det gik forrygende i de fire første discipliner, hvor min tid lå til en andenplads. Men det stykke træ, jeg havde fået til Underhand Chop, var ualmindelig sejt, og der mistede jeg kostbare sekunder. Værre var det imidlertid, at min Hot Saw ikke startede omgående. Den var varmet op, men jeg måtte have to forsøg, før den startede. De ekstra sekunder, det kostede, var der ikke råd til. Men sådan er det i Timbersports, og det må man leve med, konstaterede Brian Palsgaard.

Holdkonkurrence med nerver

Fredagens holdkonkurrence var ikke mindre nervepirrende. Her deltog to svenske team, et norsk team og det danske team under ledelse af Preben Palsgaard. Holdkonkurrencerne foregår ligesom et stafetløb, hvor den ene deltager skal være færdig med sin disciplin, før den næste kan gå i gang.

I første indledende heat var det Sverige 1 mod Norge, hvor svenskerne straks fra starten tog føringen i Stock Saw og holdt forspringet gennem Underhand Chop, langsav og Standing Chop til den suveræne tid på 1 minut 28,1 sekunder mod nordmændenes 1 minut, 36, 3 sekunder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I andet indledende heat var det danske team oppe imod Team Sverige 2. Mathias Ringsholt lagde stærkt ud i Stock Saw, og Brian Palsgaard øgede forspringet med sin meget stærke Underhand Chop. Jens Johansen tog over med langsaven, men her havde han gabt over mere, end han kunne bide igennem.

Trods Martin Olsens ihærdige indsats med smørekanden sad langsaven fast for Jens flere gange, inden den 46 centimeter tykke stamme endelig var besejret. Preben Palsgaard hentede dog heat-sejren hjem med sine lange, seje hug i Standing Chop. Sluttid for det danske team på 1 minut 36, 7 sekunder, mens det svenske andethold måtte nøjes med 1 minut 54,1 sekunder.

Fire tiendedele skilte

Konferencieren var sikker på en finaleplads til Danmark, men efter at have tjekket med tidtagerne fastslog dommeren, at nordmændenes indledende tid var fire tiendedele sekund bedre end danskernes. Kun fire tiendedele af et sekund, men nok til at skille det danske team fra sølvet, og Jens Johansen lagde ikke skjul på sin ærgrelse:

- Det var Preben Palsgaards sav jeg brugte, og den tog hårdere fat, end jeg havde kræfter til. Derfor satte den sig fast flere gange, og det kostede sekunder, sagde han.

På grund af tidforskellen blev det de samme hold, der mødte hinanden i den afsluttende kamp om medaljerne. Team Sverige 2 mod Danmark. Og er var det tydeligt, at den indledende dyst havde skærpet deltagerne på begge hold, og at Jens Johansen havde fået udskiftet langsaven med en knap så grådig udgave. Konkurrencen var tæt i første disciplin, men Brian Palsgaard vandt et par sekunders forspring med sine seje øksehug og hamrede sejren hjem i Standing Chop. Bronze til Danmark i tiden 1 minut 27,0 sekunder mod Team Sverige 2, der sluttede i 1 minut 32,2 sekunder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Team Sverige 1 lagde sig i front straks fra starten i finaledysten mod Norge - og der var ikke rigtig tvivl om udfaldet på noget tidspunkt. Guld til Sverige i tiden 1 minut 17,7 sekunder, sølv til Norge med 1 minut 24,6 sekunder.