Abonnementsartikel

Uanset hvor forsigtig man er som haveejer eller professionel i den grønne branche, kan der alligevel ske uheld. Derfor er der god sund fornuft i, at Stihl nu har udviklet verdens første sikkerhedsbukser, specielt designede til at beskytte lår og knæ mod skader ved uheld med hækkeklipperen.

Ifølge Stihl yder de nye multi-beskyttelsesbukser optimal beskyttelse mod hækkeklipperens bevægelige knive, mens traditionelle skærebukser ikke beskytter mod ulykker, fordi en hækkeklipper arbejder på en helt anden måde end en kædesav.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hækkeklipperen klipper nemt gennem en par almindelige skærebukser med svære skader på lår eller knæ som resultat, fortæller Stihls produktansvarlige for Norden, Niclas Zetterberg.

Forskellige lag

- Derfor er skæreindlæggene i de nye sikkerhedsbukser konstrueret helt anderledes med to forskellige beskyttelseslag. Øverst et lag stærk Dyneema filt, der er meget modstandsdygtig over for hækkesaksens skærende knive. Neden under fiberfilten ligger en glat, meget fleksibel kunststofplade, der forhindrer de bevægelige knive i at knibe sammen om huden, uddyber Niclas Zetterberg.

Tre forskellige sikkerhedsindlæg

Stihl kalder de nye sikkerhedsbukser for Multi-beskyttelsesbukser, idet der er indbygget flere forskellige, valgfrie sikkerhedselementer ind i bukserne. Bukserne er designet med tre forskellige indstikslommer, beregnede til hver sit skræddersyede beskyttelsesindlæg, som købes separat.

Det første indlæg er den nyudviklede HS 2-i-1 benbeskyttelse, der sikrer både lår og knæ mod skader under arbejdet med hækkeklipperen. Indlægget skubbes ned i en indvendig lomme i bukserne og kan tages ud igen, når man er færdig med hækkeklipperen og skal i gang med andet arbejde.

Det andet indlæg er en tyk polstret knæbeskytter, der placeres i den udvendige knælomme, når der er brug for det. Puden skåner knæene, når man arbejder med manuelt lugearbejde, flise- og brolægning og alle andre opgaver, hvor man skal ned på knæ.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det tredje indlæg i beskyttelsespakken er en Stihl FS benbeskytter der bruges, når man arbejder med buskrydderen. Indlægget beskytter knæ og skinneben mod skader fra sten og andre hårde genstande, der slynges bagud af buskrydderens roterende kniv.

- Brugeren køber ét eller flere af de tre beskyttende indlæg sammen med bukserne og skifter ganske enkelt mellem indlæggene, alt efter hvad opgaven kræver. Og har man i en periode slet ikke brug for indlæggene, fungerer de nye sikkerhedsbukser som et par virkelig gennemtænkte arbejdsbukser til professionelle i den grønne branche og den krævende haveejer, fremhæver Niclas Zetterberg.

Tre forskellige funktionszoner

Bukserne er konstrueret med tre funktionszoner i forskellige typer tekstil med hver sine unikke egenskaber. Buksernes skridt og sæde er sammen med bagsiden af knæene syet i et gråt stræk-materiale, der giver optimal pasform og bevægelighed.

Front og bagside er syet i en forvasket, slidstærk polyester-bomuldsblanding, mens knæenes forside og nederste del af buksebenene er syet i et meget stærkt, smuds- og fugtavisende kunststof, der yderligere beskytter bæreren mod torne og andre stikkende ubehageligheder.

Komfort og arbejdsmiljø

Der er også tænkt på komforten og brugerens arbejdsmiljø, idet bukserne kan bæres med bælte, men er også forsynet med stropper til seler. Desuden er bukserne bagpå skåret meget højt, så de beskytter nyrene mod kulde, også selv om brugeren bukker sig meget under arbejdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Om sommeren vil gartneren og havemanden sætte stor pris på muligheden for ekstra ventilation via en lang, lodret lynlås på bagsiden af lårene - og bliver det for alvor varmt, kan man lyne den nederste del af buksebenene af, så man har et par komfortable arbejdsbukser i tre fjerdedeles længde.

Stihls Multi-beskyttelsesbukser er også forsynet med de lommer og stropper, som man forventer. Ud over for-, side- og baglommer er der for eksempel to forskellige stropper under bæltet, en lomme på låret til tommestok eller beskæresaks og stropper i alle lynlåse, så man kan få fat i lynlåsen med handsker på.

- Jeg vil også gerne fremhæve buksernes smarte design. Vel er havearbejde ikke nogen modeopvisning, men man må alligevel godt se lidt smart ud, også selv om man er på arbejde, mener Niclas Zetterberg.