Hvis det står til direktøren for Randers Regnskov, Henrik Herold, kan det inden for en overskuelig fremtid blive muligt at se elefanter som naturplejere ved Randers.
Han gør sig ifølge dr.dk seriøse overvejelser om bruge tre-fire asiatiske elefanter som naturplejere i et område ved Gudenåen.
Ganske vist roder de store dyr gevaldigt op i vegetationen, men det er sådan, det skal være ifæølge regnskovsdirektøren:
- Vi regner med at den samme effekt som elefanter har i Asien og Afrika - nemlig at artsrigdommen vil blomstre op, når man bruger nogle af de store vilde dyr til naturpleje og dermed skaber den dynamik, vi godt vil se i naturen, siger Henrik Herold.
Forskellige arter
Der findes to elefantarter - den asiatiske og den afrikanske. Arterne kan skelnes fra hinanden ved, at den afrikanske er større end den asiatiske.
Snablen ender i to "fingre" hos den afrikanske og kun i én "finger" hos den asiatiske. Rygfaconen hos de to arter er forskellig, ørerne har forskellig størrelse, og den afrikanske elefant er mere rynket i huden end den asiatiske. Desuden har begge køn hos den afrikanske art stødtænder, hvor det hos den asiatiske kun er hannerne, der har store stødtænder. Asiatiske hunelefanter har så små stødtænder, at de er svære at få øje på.
Den asiatiske elefant vejer op til fem ton. Den kan blive op til tre meter høj og op til seks meter lang. Dens føde består af blade, kviste, bark, frugter, græs, urter, rødder og til tider vandplanter. (kilde:zoo.dk)