Abonnementsartikel

Fænomenet mikroplastik optræder i danske fødevarer, men i mindre omfang end i andre lande. Det viste tv-programmet Madmagasinet tidligere på året, hvor tre honninger alle viste sig at indeholde mikroplastik.

Den ene af de analyserede honninger var dansk og indeholdt mindre end en tiendedel i forhold til de to udenlandske honninger. Selvom den danske honning indeholdt en meget lille mængde mikroplastik, er man i Danmarks Biavlerforening alligevel ærgerlig over fundet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ærgerligt, at en menneskeskabt forurening findes i naturlige fødevarer - herunder honning. Men vi må endnu engang konstatere, at bierne er eminente til at påvise miljøproblemer, siger Knud Graaskov, formand for Danmarks Biavlerforening.

Luftbårne partikler

Mikroplastik er små plastikpartikler, der findes overalt i vores miljø. Partiklerne stammer formentlig fra industrien og den almindelige forurening i miljøet, men også fra kosmetik og cremer, hvor mikroplastik tilsættes. Mikroplastik vurderes at være luftbåren, og det kan derfor sætte sig i alt og på alt. Det er usandsynligt at bierne aktivt indsamler mikroplastik, der er således tale om mikroskopiske mængder i honningen.

- Foreløbig tyder intet på, at mikroplastik er sundhedsskadelig for bier og mennesker. Det er vigtigt at huske på, at fundet af mikroplastik i honning er mikroskopisk, og honningens gode egenskaber overstiger med stor sandsynlighed risikoen ved mikroplastik. I sig selv er det jo ikke fødevaren som er problemet, men derimod kilderne til forureningen med mikroplastik. Vi opfordrer derfor til, at myndighederne sætter ressourcer ind på at finde kilderne, og Danmarks Biavlerforening medvirker gerne til dette arbejde, siger Knud Graaskov.

Ifølge Danmarks Biavlerforening spiser hver dansker i gennemsnit et kg honning om året, og foreningen mener, at indtaget af mikroplastik fra andre fødevarer sandsynligvis overstiger den mængde, som kommer fra honning. Mikroplastik findes også i øl, vin og flaskevand.