Abonnementsartikel

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men de færreste ved, at der også er regler for at tage levende planter med hjem fra ferierejsen.

Det kan være fristende at tage eksotiske planter med hjem, men det kan være både skadeligt for naturen og forbudt at bringe planterne med hjem til Danmark, oplyser NaturErhvervstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man risikerer at indføre alvorlige planteskadegørere til Danmark, f.eks. svampesygdomme, virus, bakterier og insekter. Det kan have store konsekvenser for den danske produktion af planter og være skadeligt for vores natur.

Særlig tilladelse

Derudover findes der en række plantearter, der i dag er så truede af udryddelse, at de er omfattet af Washingtonkonventionen. Dette gælder for eksempel de fleste kaktusplanter og orkideer. Disse er helt forbudte at importere eller kræver en særlig tilladelse.

- NaturErhvervstyrelsens råd er helt simpelt. Man skal undgå at tage planter og planteprodukter med hjem fra sin ferietur. Hvis du er i tvivl om reglerne, så lad være, anbefaler enhedschef Kristine Riskær fra NaturErhvervstyrelsen.

Hvis man alligevel vil have planter med hjem fra sin ferie, er det vigtigt, at man er opmærksom på reglerne og kender risikoen. Hvis der først er en alvorlig planteskadegører som har slået sig ned i Danmark, kan det nemlig være næsten umuligt at bekæmpe den effektivt.

Åbne grænser

Inden for EU er der åbne grænser. Det betyder, at hvis man rejser til Danmark fra et andet EU land, kan man generelt frit medbringe alle typer af planter og planteprodukter til privat brug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dog gælder de særlige regler for udryddelsestruede planter omfattet af Washingtonkonventionen (CITES). Reglerne her afhænger af, hvor truet planterne er.

Hvis man rejser til Danmark fra et land udenfor EU, er der i mange tilfælde krav om, at planter og planteprodukter skal følges af et plantesundhedscertifikat fra oprindelseslandet. Certifikatet attesterer, at planterne er fundet fri for alvorlige skadegørere. Planter, som kræver plantesundhedscertifikat, skal altid importkontrolleres ved ankomst til Danmark. Derfor er det vigtigt, at man på forhånd anmelder til NaturErhvervstyrelsen, at man tager disse planter med til Danmark.

Læs mere om importregler for privatpersoner på NaturErhvervstyrelsens hjemmeside.