Abonnementsartikel

Dette forår har det været ekstra svært at finde en anlægsgartner, som har tid. Ordrebøgerne er ganske enkelt ved at være fyldt op hos de større virksomheder, fortæller Ejvind Røge, formand for DAG - Danske Anlægsgartnere, der er en af arrangørerne den grønne branches fagudstilling Have & Landskab.

- Foråret er normalt den travle tid, hvor privatkunderne særlig efterspørger en anlægsgartner, som de vil have til at omlægge haven. Men vi ser, at anlægsgartnere nogen steder må sige nej tak til opgaver, mens hos de små virksomheder går det stadig langsomt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stigende udbud

De større virksomheder melder om stigende udbud af offentlige anlægsopgaver. Denne kombination af tilgang på plejesiden og anlægssiden gør, at der igen er ved at være bedre gang i den grønne sektor, som i en årrække har døjet med eftervirkningerne af finanskrisen.

Palle Kristoffersen, slotsgartner ved Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme og bestyrelsesformand for den grønne branches fagudstilling Have & Landskab fortæller, at netop den grønne branches fremgang er en god indikator for, at finanskrisen omsider er ved at være i bakspejlet.

Forsinket effekt

- Da finanskrisen ramte i 2008, gik der indtil begyndelsen af 2010, før den for alvor ramte anlægsdelen i den grønne sektor. Det skyldtes, at de grønne entreprenører normalt er de sidste, som kommer til på byggepladsen ved nybyggeri. Den forsinkede effekt kunne således mærkes positivt i den grønne sektor. Da vi begyndte at høre om et muligt opsving herhjemme, satte det derfor også spekulationer i gang, om det først ville slå igennem med to års forsinkelse i den grønne branche, fortæller Palle Kristoffersen.

Men han glæder sig over, at det åbenbart ikke har været tilfældet.

- Opsvinget rammer tilsyneladende den grønne branche på samme tid som i det øvrige samfund. Og det er ikke bare anlægsgartnerne, idet både Maskinleverandørerne og Danske Planteskoler også melder om øget aktivitet i branchen, fortæller slotsgartneren, der også er adjungeret professor ved Københavns Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er meget glædeligt, at Have & Landskab denne gang skal afvikles på vej mod bedre tider i den grønne sektor.